2.2 Openbare Ruimte

Algemene inleiding

Terug naar navigatie - Algemene inleiding
Dit programma gaat over het voorbereiden en uitvoeren van beleid met betrekking tot wegen, straten en pleinen, verkeer en vervoer, openbaar groen en water.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?
Openbare ruimte
De openbare ruimte wordt intensief gebruikt en is steeds belangrijker als ontmoetings- en verblijfsplek. De gebruikers van deze openbare ruimte verwachten dat deze aantrekkelijk is en aansluit op de behoefte. Het basisuitgangspunt is dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig is. Daarbij is het de uitdaging om de groeiende druk op onze wegen, pleinen en parken op een duurzame en zo kostenefficiënte wijze in te richten en te beheren. De grote vraagstukken zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, schaarste aan grondstoffen en gezondheidsvraagstukken hebben een sterke relatie met het beheer van de openbare ruimte.
Daarnaast staan we de komende decennia voor grote vervangingsopgaven. De grootste groei van de kernen vond plaats in de naoorlogse periode. Veel gebouwen, infrastructuur en beplantingen moeten de komende perioden worden vernieuwd of vervangen. Deze vervangingsopgave biedt kansen voor vernieuwing en verbinding met de sociaalmaatschappelijke opgaven (zoals gasloos, klimaatadaptief of circulair). De kwaliteit van de openbare ruimte en daarmee ook het beheer, is van groot belang voor de lokale economie en de leefbaarheid in de kernen. Deze kwaliteit willen we minimaal vasthouden, waar mogelijk naar een hoger niveau tillen en aan laten sluiten bij het veranderend gebruik van de openbare ruimte.
 
Water
Het klimaat verandert. Dat betekent dat het water in de Maas in de toekomst steeds vaker erg hoog staat. Het stroomgebied moet daarom voldoen aan de nieuwe normen voor waterveiligheid. Dat is de reden waarom Waterschap Aa en Maas aan de slag gaat om de dijk tussen Cuijk en Ravenstein te verbeteren. Daarvoor wordt een voorkeursvariant uitgewerkt, waarbij ook meekoppelkansen in beeld zijn gebracht.

Wat gaan we daarvoor doen?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?
Vaststellen ambitie klimaatbestendige inrichting openbare ruimte
Er bestaat de behoefte om beleid vast te stellen om te komen tot een klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte. Het instrument wat we daarvoor willen inzetten is het gebruik van klimaatlabels. Hiermee kunnen we doelstellingen SMART maken en daarmee aansluiten op de eerder genomen stappen binnen het programma Klimaatbestendig Land van Cuijk. Het beleid voor een klimaatbestendig Land van Cuijk wordt de komende periode geactualiseerd op basis van nieuwe inzichten en ambities [* Duurzaamheid].
 
Wegen
De voormalige gemeenten kenden verschillende beleidsniveaus waarop de verhardingen werden onderhouden. Het beleid op basis van schoon, heel en veilig moet nog worden geharmoniseerd en opnieuw worden vastgesteld. Daarvoor zijn we eind 2021 al gestart met een globale visuele inspectie van alle verhardingen. Dit zien we als een 0-meting om de huidige kwaliteit te bepalen. Op basis hiervan kan nieuw beleid worden vastgesteld en kan ook worden bepaald waar de onderhoudsmiddelen zo doelmatig mogelijk kunnen worden ingezet.
 
Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid is altijd al een belangrijk thema. Zowel bij de enquête veiligheid en leefbaarheid in het buitengebied als ook bij het tot stand komen van de kernen CV’s, komt de wens om de verkeersveiligheid te verbeteren steeds terug als één van de belangrijkste onderwerpen. Het jaar 2023 zal vooral in het teken staan van het harmoniseren van bestaande beleidskaders om hiermee een instrumentarium te verkrijgen voor de verdere verbetering van de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarnaast gaan we een meerjaren plan van aanpak verkeersveiligheid opstellen dat gerelateerd wordt aan de mobiliteitsvisie [*programma Milieu].
 
Openbare verlichting
Op het gebied van openbare verlichting is de afgelopen jaren vooral ingezet op verduurzaming. Dit betekent dat verouderde armaturen zijn vervangen door LED-verlichting en dat de verlichting in de nachtelijke uren wordt gedimd volgens een bepaald dimregime. In 2023 gaan we hiermee door, waarbij we het effect van de stijgende energieprijzen blijven monitoren. Vanuit beheer en verdere verduurzaming zal nieuw beleid moeten worden geformuleerd.
 
Groen
Voor de onderdelen Groen en Spelen zijn door de voormalige gemeenten diverse beheerkwaliteitsplannen opgesteld. Het jaar 2022/2023 staat vooral in het teken van het harmoniseren van de bestaande beleidskaders en het uitvoeren van bestaande plannen. Groene kwaliteit is belangrijk voor de inrichting van de openbare ruimte. Groene uitgangspunten gaan we verwerken in het meerjarig beleid.
 
Werk in Uitvoering
Voor alle werkzaamheden en projecten die invloed hebben op de bestaande of nieuwe openbare ruimte, gaan we een integrale uitvoeringskaart maken. Dit integrale overzicht wordt ook het communicatie-instrument voor inwoners en bedrijven. Na vaststelling van de begroting worden alle wijk- en dorpsraden geïnformeerd over de uitvoeringskaart en kunnen ze hun knelpunten en wensen aangeven, waarop vanuit de gemeente een reactie komt. De ervaring heeft geleerd dat dit proces veel structuur geeft aan alle vragen en wensen die het gehele jaar door binnenkomen. Daarnaast wordt dit door de wijk- en dorpsraden als positief ervaren. De werkwijze sluit ook helemaal aan bij het idee van Kernendemocratie en de P&C-cyclus.
 
 
Buitendienst
Voor het daadwerkelijk schoon, heel en veilig houden van de openbare ruimte is onze buitendienst onmisbaar. In 2022 vindt de visieontwikkeling van de buitendienst Land van Cuijk plaats en starten de voorbereidingen om te komen tot een eenduidig en
geharmoniseerd uitvoeringsbeleid dat naadloos aansluit bij de visie en ambities van de onze nieuwe gemeente. De financiële consequenties zijn sterk afhankelijk van het scenario dat ten uitvoering gebracht wordt.
 
Water
We willen de meekoppelkansen benutten om bestaande plannen te combineren met de dijkverbetering. De financiële verantwoordelijkheid voor de meekoppelkansen ligt bij de gemeente.