2.6 Sociaal domein

Algemene inleiding

Terug naar navigatie - Algemene inleiding
Dit programma gaat over de activiteiten die de gemeente Land van Cuijk onderneemt om haar inwoners in staat te stellen zo gezond, prettig, lang en zelfstandig mogelijk te kunnen leven, wonen en mee te doen in de samenleving. Onze activiteiten zijn gericht op zowel individuele inwoners als op de samenleving als geheel. Het programma omvat onderwerpen als WMO, jeugd en participatie.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?
We willen dat inwoners zelfstandig hun leven kunnen leiden. Om hierin te ondersteunen zorgen we dat basisvoorzieningen zoals jongerenwerk, maatschappelijk werk en een opvangen onderwijsplek behouden blijven en verstevigd worden waar nodig. We bouwen zo aan een omgeving waarin meer kansen en mogelijkheden ontstaan voor iedereen om op eigen kracht en op eigen wijze bij te dragen aan de samenleving.
 
We willen investeren in de basis: van genezen naar voorkomen. We ondersteunen een gezonde leefstijl van onze inwoners. ‘Gezond’ betekent fysiek gezond, mentaal gezond, een goede kwaliteit van leven, meedoen in de samenleving, zingeving en
dagelijks functioneren. Dat betekent: zo veel mogelijk in de eigen buurt kansen creëren om gezond en positief te leven. We omarmen hierbij de ‘Global goals’ voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN).
 
De gemeente werkt daarvoor, in samenspel met inwoners en partners, aan:
  • een betrokken samenleving door ontmoeten en eigen ontwikkeling centraal te stellen;
  • keuzes die de beweging van ‘genezen’ naar ‘voorkomen’ helpen maken;
  • het vergroten van de bestaanszekerheid van inwoners.
Wij staan voor een vitale gemeenschap. Problemen willen we voorkomen of, als ze zich voordoen, in een eerder stadium tackelen. We maken de beweging van genezen naar voorkomen (preventie) en zetten daar actief op in. We kijken hierbij vanuit een brede kijk op gezondheid (‘positieve gezondheid’). Het accent ligt niet op de beperkingen maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.
 
Vooral voor kinderen is een versterking van het gewone, dagelijkse leven belangrijk. We zetten daarom in op een sterke basis voor de jeugd. We streven ernaar dat in het Land van Cuijk kinderen en jongeren worden gestimuleerd om talenten te ontwikkelen, kansen te pakken en gezond op te groeien.
 
Op het terrein van de Wmo is de koppeling tussen welzijn (preventie) en Wmo (geïndiceerde individuele voorzieningen) belangrijk. We werken aan het terugdringen van eenzaamheid. In de uitvoering van de Wmo bieden we de ondersteuning die nodig is. De komende jaren zal de ‘doordecentralisatie beschermd wonen’ gaan plaatsvinden. Hierbij staat de ontwikkeling van beschermd wonen naar beschermd thuis centraal. Psychisch kwetsbare inwoners komen met ondersteuning in de wijk te wonen, middenin de samenleving.
 
Wij willen onze inwoners bestaanszekerheid bieden: een stevige financieel-economische basis. Immers, een onzekere financiële situatie belemmert mensen om zich te ontwikkelen. Dit betekent dat in al het (cliënt)contact de financiële situatie een punt van aandacht is en de gemeente een financieel vangnet biedt.
 
Daar waar mogelijk zetten we in op begeleiding naar werk. Zo bevorderen we economische zelfstandigheid. Wanneer dit niet haalbaar blijkt, zetten we in op maatschappelijke deelname. Waar nodig met inkomensondersteuning. Het snel en duurzaam begeleiden van inwoners naar werk in een inclusieve arbeidsmarkt staat voorop.

Wat gaan we daarvoor doen?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?
We gaan een nota Sterke Basis voor de Jeugd voorleggen met daarbinnen diverse projecten. Bij deze nota hoort een uitvoeringsagenda op het gebied van (preventief) jeugdbeleid en jeugdgezondheid. We zetten extra in op samenwerking en inzet van het Centrum voor Jeugd en Gezin, GGD, Sociom, jeugdzorgaanbieders- en verwijzers, onderwijs en kinderopvang in de (preventieve) jeugdzorg. Ook verstevigen we het aanbod laagdrempelige of beschikkingsvrije zorg en ondersteuning op het gebied van gezondheid en opvoeding.
 
We zetten in op vitale inwoners, waarbij we afhankelijkheid van zorg willen voorkomen waar dat kan. Dat betekent investeren in laagdrempelige voorzieningen met beschikbaarheid voor iedereen. Zo willen we de gemeenschapshuizen ook als huiskamer inzetten.
 
We gaan een actief beroep doen op de mogelijkheden van inwoners en stimuleren het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen welbevinden. De gemeente zal hierbij waar nodig ondersteunen en faciliteren. Bijvoorbeeld door ‘Welzijn op recept’, de
beschikbaarheid van dienstverlening en inzet op het terrein van jongerenwerk, maatschappelijk werk, mantelzorg- en vrijwilligerswerk, opbouwwerk, sociaal raadsliedenwerk en vluchtelingenwerk. Alsook door subsidiëring van vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke partners.
 
We gaan een nota gezondheidsbeleid voorleggen. Deze nota beschrijft welke prioriteiten de gemeente heeft op het gebied van preventie, gezondheid en een gezonde leefstijl.
 
We geven uitvoering aan de ‘regionale ontwikkelagenda opvang, ondersteuning en zorg voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid’ en de ‘werkagenda voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid in het Land van Cuijk’.
 
Er wordt in samenwerking met het taakgebied ‘ruimte’ een woonzorgvisie opgesteld. Hierin staat hoe we omgaan met de toenemende vergrijzing, kwetsbare doelgroepen en het gebrek aan geschikte en betaalbare woonruimte voor jongeren/starters. We werken hierbij samen met woningcorporaties en zorgpartners.
 
We willen inzetten op een toename van mensen die begeleid worden naar een passende werk-/activeringsomgeving. Hierbij gaan we re-integratie instrumenten inzetten zoals jobcoaching, social return en loonkostensubsidie. We blijven aangesloten bij het regionaal arbeidsmarktbeleid, waar het werkbedrijf een onderdeel van is. Hierbij willen we extra inzetten op intensivering van ons bestaande partnership met IBN. We gaan samen met het taakgebied Economie optrekken bij het ‘binnenhalen’ van bedrijven
en de aansluiting op de arbeidsmarkt.
 
Er komt een beleidsnota ‘bestaanszekerheid’ voor de aanpak van armoede en schulden. Hierbij hebben we specifieke aandacht voor bestrijding laaggeletterdheid en ondersteuning van gezinnen/kinderen.
 
Onze ambitie is om de ‘Fair trade-titel’ te krijgen voor de gemeente Land van Cuijk.
 
We willen enkele opvanglocaties gaan inrichten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders. We zorgen dat zij gebruik kunnen maken van de voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheid.