2.7 Milieu

Algemene inleiding

Terug naar navigatie - Algemene inleiding
Dit programma gaat over milieubeheer (duurzame, gezonde leefomgeving), de inzameling van afval, het aanleggen en onderhouden van riolen en mobiliteit.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?
Milieubeheer
 
Duurzaam Land van Cuijk
In onze nieuwe gemeente zoeken we naar toekomstbestendige oplossingen voor de grote problemen van deze tijd. De aanpak van de klimaatcrisis zien we als een van de belangrijkste opgaven. We maken verantwoorde keuzes in schone energie, het terugdringen van uitstoot en werken toe naar een circulaire gemeente. Hiermee zetten we de komende jaren belangrijke stappen naar een klimaatneutraal 2045.
 
Verduurzaming bedrijventerreinen
Met de Industriële Kring Land van Cuijk & Noord-Limburg, Hoofdbedrijventerreinvereniging Land van Cuijk & Noord-Limburg, Stichting Duurzaam Bedrijven Overleg Land van Cuijk & Noord-Limburg, gemeenten Land van Cuijk, Gennep en Bergen gaan we een Green Deal sluiten voor 2022 – 2025. Deze partijen hebben eensluidende ambities en opdrachten op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendigheid en zijn voornemens afspraken te maken om daar waar mogelijk hier gezamenlijk invulling aan te geven. Hiervoor gaan we een uitvoeringsprogramma opstellen dat in ieder geval betrekking heeft op informatievoorziening en bewustwording richting ondernemers, stimuleren, ondersteunen en (mede) initiëren van projecten met betrekking tot de energietransitie. Voor wat betreft klimaatadaptie willen we aandacht schenken aan wateroverlast, hittestress en biodiversiteit.
 
Met deze Green Deal spreken partijen af zich te zullen inspannen om te komen tot een uitvoeringsprogramma waarin de taken, verantwoordelijkheden, controle en aansturing, financiële ondersteuning van de partijen ten aanzien van de energietransitie en
klimaatadaptatie op bedrijventerreinen worden vastgelegd. De intentie is om het uitvoeringsprogramma 1 augustus 2022 gereed te hebben.
 
Naast de nieuwe projecten zorgen we ook voor een goede afstemming met lopende projecten om te borgen dat er geen zaken langs elkaar heen lopen, er een duidelijk overzicht is van wat er in de gemeente gebeurt en waar we mogelijk versnelling kunnen bieden.
 
Groene gemeente
Een groene gemeente zorgt niet alleen voor een prettig leef- en woonklimaat, groen is vandaag en in de toekomst meer dan noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Land van Cuijk heeft mooie natuurgebieden en ander groen. Door onder andere klimaatverandering en druk vanuit onze woon/werkomgeving zullen we extra inspanningen moeten verrichten om onze groene omgeving te behouden en versterken. We zorgen daarom voor groene groei binnenstedelijk en in het buitengebied.
 
Versterking natuur en landschap
In een gezonde, groene omgeving is het rijk wonen, werken en recreëren. We verbinden natuurgebieden aan elkaar, tussen Maasheggen aan de oostzijde en de hogere gebieden aan de westzijde, beschermen de groenblauwe zones en leggen meer natuur aan in het buitengebied, zorgen voor biodiversiteit en herstellen oude landschappen. Hiermee creëren we ook kansen voor de transitie van het agrarisch landschap.
 
Klimaatbestendig Land van Cuijk
In het kader van het programma Klimaatbestendig Land van Cuijk 2030 willen we in 2030 klimaatbestendig zijn. Samen met het waterschap Aa en Maas en de provincie Noord- Brabant wordt een klimaatadaptieve agenda opgesteld. We werken aan het uitvoeren van projecten die inwoners, ondernemers, scholen of organisaties stimuleren om klimaatmaatregelen te nemen.
 
Gezonde leefomgeving
Een gezonde leefomgeving betekent onder andere schone lucht, schone grond, schoon water. Land van Cuijk heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. We gaan dit uitwerken in een Plan van Aanpak. Hierin maken we onderscheid in de verschillende beleidsterreinen, waaronder bijvoorbeeld houtstook, duurzame mobiliteit en geuroverlast. Om water- en bodemkwaliteit te waarborgen, werken we samen met regionale, provinciale en landelijke partners. Hierin neemt iedere partner de eigen verantwoordelijkheid. Waar de gemeente aan de lat staat voor de kwaliteit, zullen we deze monitoren en in samenspraak met betrokkenen maatregelen nemen.
 
Afval
We hebben een wettelijke zorgplicht om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen. De gemeente Land van Cuijk heeft deze taak per 1 januari 2022 overgenomen van de Gemeenschappelijke Regeling Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel. De activiteiten worden deels bepaald door uitvoering van Europese, landelijke en provinciale regelgeving, deels door lokaal of regionaal ontworpen en vastgesteld beleid of de politieke intentie daartoe. Naast de inzameling van huishoudelijk afval aan huis behoren onder andere de verwerking van afval, de exploitatie van de milieustraten, glasinzameling, inzameling van bruin- en witgoed en Klein Chemisch Afval, inclusief communicatie en voorlichting, tot de vaste taken. Daarnaast worden maatregelen genomen ter voorkoming en bestrijding van zwerfafval. Met deze brede aanpak willen we het aantal dumpingen, het onjuist aanbieden van huisvuil en verspreiden van zwerfafval zo veel mogelijk beperken. Bij het bepalen van tarieven willen we zoveel mogelijk het uitgangspunt hanteren dat de vervuiler betaalt.
 
Duurzaam bereikbaar
De economie en maatschappij veranderen snel en daarmee ook onze mobiliteit. Mobiliteit heeft betrekking op alle fysieke en digitale middelen en voorzieningen die bijdragen aan het reizen en verplaatsen van personen of goederen. Mobiliteit verbindt
mensen met elkaar en met voorzieningen binnen de gemeente en over alle grenzen heen. Mobiliteit is daarom altijd te bezien in samenhang met ontwikkelingen, vanuit een groter perspectief, vanuit een groter gebied. Duurzame bereikbaarheid is alleen te realiseren in samenwerking met partners en in relatie met de omgeving. Om onze kernen, voorzieningen en bedrijfsleven duurzaam bereikbaar en verbonden met de regio te houden, is een langjarige, integrale mobiliteitsvisie noodzakelijk. Rekening houdend met maatschappelijke ontwikkelingen ( o.a. op gebied van wonen, leefbaarheid en economie) maken we integrale
afwegingen en slimme keuzes om te voorzien in een duurzame toekomstbestendige bereikbaarheid. Dit doen we gezamenlijk en in samenhang met de regio.

Wat gaan we daarvoor doen?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen?
Duurzaam Land van Cuijk
We maken vaart met de duurzaamheidsplannen en het opstellen van een meerjarige duurzaamheidsvisie die recht doet aan de ambities van Land van Cuijk. Vanuit de regionale energiestrategie gaan we zoekgebieden omzetten in projecten met zon en wind. Met warmteplannen willen we stap voor stap onze kernen van het aardgas afhalen. Samen met inwoners gaan we alternatieve bronnen kiezen en innovatieve technieken onderzoeken en waar mogelijk toepassen. Hierbij kijken we ook nadrukkelijk naar de
samenwerking met het bedrijfsleven, woningbouwcorporaties, energiecorporaties en andere overheden.
 
We gaan woningeigenaren en woningcorporaties stimuleren en faciliteren om eerder van het gas af te gaan. Draagkracht blijft een van de uitgangspunten, aan energiearmoede wordt blijvend aandacht geschonken; we laten onze inwoners letterlijk en figuurlijk niet in de kou staan.
 
We geven zelf het goede voorbeeld en streven naar verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed voor 2030. Deze bestuursperiode worden via energie scans de te nemen duurzaamheidsmaatregelen in beeld gebracht. We nemen in de reguliere planning voor onderhoud de noodzakelijke maatregelen mee en zoeken voor de komende jaren naar financieringsmogelijkheden. Hierbij haken we aan bij de mogelijkheden die Rijk en provincie bieden.
 
Meerjarenvisie Natuur
In 2022 wordt al input opgehaald bij alle stakeholders om in 2023 te kunnen starten met het opstellen van een meerjarenvisie Natuur voor de periode 2024-2030 met Uitvoeringsprogramma. Vastgestelde uitgangspunten dienen hiervoor als bouwsteen. Hierin worden de ambities van Natuur, Landschap en Ecologie weergegeven. De te ontwikkelen Meerjarenvisie Natuur maakt onderdeel uit van de Omgevingsvisie, in het proces worden alle betrokken stakeholders meegenomen.
 
We geven prioriteit aan natuurontwikkeling, waaronder de aanleg van ecologische verbindingszones (EVZ), herstel van biodiversiteit, natuurbehoud, integraal bomenbeleid en gebiedsgerichte natuurontwikkeling (Verborgen Raamvallei, Unesco Maasheggen en Geopark Peelhorst en Maasvallei o.a.).
 
We investeren in meer bomen en binnenstedelijk groen. Waar mogelijk maken we daarbij gebruik van koppelkansen in samenwerking met provincie en het waterschap om natuur en landschap te versterken. Op basis van de meerjarenvisie wordt een uitvoeringsprogramma met bijbehorende budgetten opgesteld.
 
Integraal bomenbeleidsplan
In 2023 gaan we een Integraal bomenbeleidsplan opstellen, dat onderdeel wordt van de meerjarenvisie Natuur. Een tijdelijk afweegkader gaat tussentijds handvatten bieden voor het kapbeleid.
 
Stimuleringsregeling Landschap
Dit betreft een subsidieregeling voor grondeigenaren in het buitengebied. Cofinanciering van de provincie bedraagt 50%. De voormalige gemeenten doen al jaren aan deze succesvolle regeling mee. Het contract loopt eind 2023 af. Ook deze regeling gaat onderdeel uitmaken van de meerjarenvisie Natuur.
 
Advieskosten/externe expertise
Voor ontwikkelingen op het gebied van Natuur, Landschap en Ecologie willen we ondersteuning bieden bij gebiedsprocessen met stakeholders. Hierbij valt te denken aan proces kavelruil, maken van inrichtingsplannen per gebied, taxatiebegeleiding en indiening en afhandeling van subsidieverzoeken.
 
Beheerkosten EVZ
Na de aanleg van nieuwe natuur is beheer nodig. Over welke kosten voor de gemeente zijn, wordt een bandbreedte berekend met kansen voor agrarisch landschapsbeheer. De maximale kosten zijn bekend en het opstellen van de beheervarianten wordt in 2023 nader uitgewerkt.
 
Klimaatbestendig Land van Cuijk
We gaan tuinen en schoolpleinen vergroenen en maatregelen nemen om wateroverlast te voorkomen. We stimuleren het afkoppelen van regenwater en werken aan klimaatbestendige bedrijventerreinen en centrumgebieden. We willen meer ruimte maken voor binnenstedelijk groen en gaan afspraken maken met woningcorporaties over een groene leefomgeving in nieuwe bouwplannen. Onderdeel van de klimaatadaptieve agenda is het vaststellen van de ambitie klimaatbestendige inrichting openbare ruimte (waaronder de inzet van klimaatlabels). Klimaatbestendig Land van Cuijk maakt deel uit van een nieuw meerjarig duurzaamheidsplan dat komende periode wordt opgesteld.
 
Gezonde leefomgeving
We willen een leefomgeving creëren die uitnodigt tot een gezonde levensstijl en bijdraagt aan het bevorderen van de gezondheid. Geur en geluid zijn twee aspecten die van invloed kunnen zijn op het ervaren van een gezonde leefomgeving. Voor beide aspecten willen we beleid opstellen, passend bij het karakter van een gebied.
 
We gaan het beleid van de voormalige gemeenten harmoniseren en actualiseren. Dit doen we in samenwerking met onze regionale partners en andere stakeholders. De bestaande geurverordeningen in het kader van de Wet geurhinder en veehouderij hebben ieder hun eigen doelen en normen. Het is noodzakelijk om deze te actualiseren, een en ander gericht op het omgevingsplan. Voor het opstellen van lokaal geurbeleid is het van belang dat dit aansluit aan (nieuw) landelijk en -provinciaal beleid. Dit proces loopt parallel aan de opgave transitie landelijk gebied. We inventariseren ook het geluidsbeleid van de voormalige gemeenten en bakenen dit af. Vervolgens gaan we nieuw beleid opstellen gericht op het omgevingsplan.
 
Afval
In 2022 wordt de Verordening verlening van inzamelvergoedingen aan non-profitinzamelaar van oud papier, de Afvalstoffenverordening gemeente Land van Cuijk en de bijhorende Uitvoeringsregels ter besluitvorming voorgelegd. In 2022 gaan we een grondstoffenbeleidsplan opstellen. Hierin komen per grondstoffenstroom concrete uitvoeringsmaatregelen te staan om de transitie naar circulair huishoudelijk afvalbeheer te versnellen. Hierbij zijn preventie en het inzamelen van zuivere grondstoffen belangrijke pijlers.
 
Duurzaam bereikbaar
We gaan een integrale mobiliteitsvisie opstellen in samenhang en samenwerking met de regio. Daarbij worden bestaande onderzoeken als bouwsteen ingezet en krijgen stakeholders een adviesrol via een klankbordgroep. Ook zal worden ingezet op het te allen tijde beschikbaar hebben van juiste data (meer data-gedreven werken).
 
We zorgen primair voor goede verbindingen voor fiets en (H)OV en werken aan een verschuiving van autogebruik naar fiets en (H)OV. Om die fietser ruim baan te geven gaan we tegelijkertijd met de mobiliteitsvisie een Fietsagenda 2023 – 2026 opstellen. De fietsinfrastructuur (inclusief laadinfra), stallingen en verkeersveiligheid gaan deel uitmaken van deze agenda. Voor de langere termijn kijken we naar hoogwaardige fietsverbindingen als mobiliteitsoplossing, deze zijn eveneens bouwsteen voor de mobiliteitsvisie.
 
Een principieel minimumniveau van het Openbaar Vervoer zien we als recht in de bereikbaarheidsdiscussie van het platteland. We voeren gesprekken met provincie en regio om het OV-netwerk op een aanvaardbaar peil te krijgen en houden. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor meervoudig gebruik (denk aan collectief doelgroepenvervoer, buurtbusvervoer en deelmobiliteit).
 
De leefbaarheid in enkele van onze kernen staat onder druk door verkeers- en parkeeroverlast. We gaan het parkeerbeleid harmoniseren en onderzoeken in overleg met stakeholders (waaronder de lokale ondernemers) en inwoners de mogelijkheden voor autoluwe centra en autoluwe zones. Dit moet worden ingepast in de integrale mobiliteitsvisie van onze gemeente.
 
Natuurontwikkeling
De gemeente heeft een verplichte opgave voor de aanleg van nieuwe natuur, de zogenaamde ecologische verbindingszones. Er zijn al de nodige kilometers aangelegd. Op basis van normbedragen wordt een inschatting gemaakt van de kosten tot en met 2026
(investering).
 
Meekoppelkansen Verborgen Raamvallei
Binnen het gebiedsproces Verborgen Raamvallei zijn kansrijke meekoppelkansen aanwezig met cofinanciering van het waterschap en de provincie op het gebied van recreatie, klimaatadaptatie en het zichtbaar maken van de cultuurhistorie (investering).