Een betrokken samenleving

Een betrokken samenleving

Terug naar navigatie - Een betrokken samenleving
Elkaar (kunnen) ontmoeten in de eigen buurt, dorp en gemeente is de basis om je ergens thuis te voelen, eenzaamheid te voorkomen, je met je omgeving verbonden te voelen en daar iets voor te willen betekenen. Aan de basis voor betrokkenheid ligt cultuur in al haar vormen, sport, het verenigingsleven: plekken waar we elkaar kunnen ontmoeten. De gemeenteraad wil dat de gemeente deze betrokkenheid in onze gemeenschap stimuleert en ondersteunt.
Er is veel sport, cultuur(historie) en verenigingsleven binnen onze gemeente. Dat willen we behouden en ontwikkelen naar hedendaagse behoeften. Zo blijft er ruimte voor ontmoeten en kan iedereen zijn talenten ontwikkelen. Maar behoud van verenigingen is vanwege teruglopende leden- en vrijwilligersaantallen niet vanzelfsprekend en staat soms onder druk. Ook willen we een laagdrempelige toegang tot sport, cultuur en het verenigingsleven. De oorspronkelijke gemeenten gingen (financieel) heel
verschillend om met hun gebouwen en andere accommodaties. Dit is een politiek gevoelig thema, want onze financiële middelen zijn niet onbeperkt en we willen een eerlijke en passende verdeling van de lasten. We constateren dat het belangrijk is om uit te gaan van de behoeften van de inwoners bij het realiseren en in stand houden van de voorzieningen.

(Op weg naar) de gewenste situatie

Terug naar navigatie - (Op weg naar) de gewenste situatie
Sport, cultuur(historie) en het verenigingsleven
We willen deze basis voor de sociale cohesie in stand houden, ontwikkelen en versterken. Het verenigingsleven willen we aanjagen en ondersteunen.
  • We zien dit graag terug in het op te stellen beleid voor onze nieuwe gemeente. Suggesties om dit te realiseren zijn een (cultuur)aanjager/verenigingsondersteuner en als gemeente proactief en pragmatisch meedenken in samenwerkingen tussen verenigingen.
  • Waar er kansen zijn voor samenwerkingen met partijen die bijdragen aan het voorkomen van zorg, willen we dat de gemeente daarbij actief ondersteunt met beleid of door contact te leggen.
  • Nieuwe initiatieven worden ‘gewoon’ opgepakt in aanloop naar nieuw beleid; we gaan niet op de pauzestand.
We willen dat alle inwoners laagdrempelig deel kunnen nemen.
  • We zien dit graag terug in het op te stellen beleid voor onze nieuwe gemeente. Suggesties om dit te realiseren zijn subsidies voor onder andere jeugd, sport en minima. Bij (cliënt)contact vanuit de gemeente/de welzijnsorganisatie/huisarts willen we deelname aan het sociale leven nadrukkelijk betrekken. Bij het te harmoniseren subsidiebeleid kiezen we voor een grondslag die bijdraagt aan sterke verenigingen met een aanbod wat laagdrempelig beschikbaar blijft.
Accommodaties
We spreken uit dat harmonisatie geen standaardisatie betekent. Dit vraagt om maatwerk per kern.
  • We zien dit graag terug in het op te stellen beleid voor onze nieuwe gemeente.
  • Maatwerk kan alleen als we de gebruikers van accommodaties en de kernen actief betrekken.
We constateren dat we moeten afwegen en besluiten over: kan alles overal? Hoe gaan we op lange termijn voorzieningen borgen? En tegen welke voorwaarden? We willen alle kernen kunnen bedienen en toekomstbestendige voorzieningen realiseren om sociale cohesie te bevorderen.
  • We zien dit graag terug in het op te stellen beleid voor onze nieuwe gemeente. Van belang hierbij:
    • We willen een proactieve, meedenkende en pragmatische gemeente zijn;
    • zorgvuldigheid en snelheid in dit proces hand in hand laten gaan;
    • multifunctionele inzet van accommodaties / koppelkansen benutten (bijvoorbeeld sportkantine en BSO);
    • accommodaties realiseren/in stand houden die passen bij gemeentelijk beleid;
    • accommodaties (en de gebruikers/verenigingen) de tijd geven zich te verhouden tot het nieuwe beleid.
  • We willen van het college inzicht in de bestaande en gewenste situatie met de financiële en maatschappelijke consequenties, zodat we de kaders gefundeerd kunnen vaststellen.

Samenspel

Terug naar navigatie - Samenspel
De harmonisatie van het accommodatiebeleid willen we samen oppakken met verenigingen, kernen en andere belanghebbenden. Daarvoor vragen we het college de raad actief mee te nemen in het proces dat reeds loopt. Daarbij let de raad nadrukkelijk op het samenspel met de mensen die het betreft en met inachtneming van ieders belang en verantwoordelijkheid. Hierin kan joint fact finding (samen met betrokkenen het hierboven genoemde ‘inzicht’ opdoen) een plek krijgen.