Over dit raadsprogramma

Basis

Terug naar navigatie - Basis
Op 24 november 2021 vonden de herindelingsverkiezingen plaats ten behoeve van de vorming van de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Deze gemeente is per 1 januari 2022 ontstaan uit de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. De gemeente telt circa 90.000 inwoners, is qua oppervlakte de grootste gemeente in de provincie en neemt daarmee - in de regio Noordoost-Brabant én op provinciaal niveau - een sterke positie in. De eerste bestuursperiode van deze nieuwe gemeente zal in het teken staan van het samen bouwen aan de gemeente Land van Cuijk. Naast de opbouw van een gemeente na een herindeling staan er grote opgaven op de agenda.
De raad van de gemeente Land van Cuijk bestaat uit 9 fracties met in totaal 37 raadsleden. De coalitie bestaande uit het CDA, Team Lokaal, Liberaal LVC en GroenLinks-PvdA (de college-dragende partijen) hebben in de coalitieverklaring de wens uitgesproken voor een politiek van open verhoudingen met ruimte voor een raadsprogramma waarin alle partijen die zijn vertegenwoordigd in de raad, thema’s zover als mogelijk sámen uitwerken. De uitnodiging van de coalitie om samen aan de slag te gaan met een raadsprogramma is door de raad omarmd.

Agenda

Terug naar navigatie - Agenda
Dit raadsprogramma zet een duidelijke agenda voor de hele raad: wat moet aandacht krijgen, waar willen we dan over in gesprek, wat besluiten we, en waar gaan we op letten. Ook op de reguliere momenten van de P&C-cyclus (kadernota, begroting, jaarrekening en eventuele tussentijdse rapportages) komen deze vragen aan de orde. Maar de manier waarop het in het raadsprogramma is gedaan, is wel opener dan de klassieke manier.
Een raadsprogramma is niet bedoeld om unanimiteit af te dwingen. Het is bedoeld om alle wijsheid van de hele volksvertegenwoordiging mee te wegen in een besluit. Besluiten van het gemeentebestuur in meerderheid, zijn niettemin ‘gewoon’ legitieme besluiten. Wel kan het streven van het college zijn om geen genoegen te nemen met een meerderheidsbesluit. Alle partijen in de raad kunnen maken zich hard voor het meewegen van het minderheidsstandpunt.
Een open manier van werken kunnen we alleen maar vasthouden als alle partijen daarvoor ruimte geven aan de andere partijen, en juist als het lastig en spannend wordt, elkaar op te zoeken.

Aanpak

Terug naar navigatie - Aanpak

In de voorbereiding op de herindeling zijn de raden van de voormalige gemeenten middels een inspiratiesessie reeds geïnformeerd over de mogelijkheid van een raadsprogramma. In het duidingsdebat werd duidelijk dat de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Land van Cuijk overwegend positief reageerde op de uitnodiging om de mogelijkheden voor het opstellen van een raadsprogramma te verkennen. De coalitie heeft daarnaast de voorwaarden gecreëerd om het opstellen van een raadsprogramma mogelijk te maken: een coalitieverklaring op hoofdlijnen, een open uitnodiging voor een  raadsprogramma, een duidingsdebat en een open houding naar alle partijen. Het raadsprogramma biedt, zeker in een gemeente na herindeling, kansen voor democratische vernieuwing, aandacht voor de verhouding tot de kernen en een versteviging van de positie van de raad als bestuursorgaan.

Het proces om te komen tot een raadsprogramma is bij de start gemeente direct besproken met het presidium. Al snel werd duidelijk dat er veel verschillende beelden en verwachtingen waren bij zowel proces als inhoud van een raadsprogramma. Daarom is er een tussenstap ingebouwd: een bijeenkomst om beelden en verwachtingen te verkennen. Op basis hiervan is een procesvoorstel opgesteld dat is vastgesteld door het presidium. Het principe van het procesvoorstel is dat wordt gewerkt met twee ringen. Een eerste ring voor de inhoudelijk discussie over de onderwerpen en een tweede ring voor de afstemming van de resultaten.

Het proces is ondersteund door een ambtelijk ondersteuningsteam (coördinatie concern controller), een procesbegeleider en de griffier. Ter voorbereiding op het proces is gestart met een analyse van de verkiezingsprogramma’s. Dat maakte overeenkomsten en verschillen tussen de partijen duidelijk.

Op 17 maart zijn we plenair gestart, gevolgd door een start van de eerste ring, met vijf raadsleden als trekkers. Hierbij zijn twee raadstafels gevormd, een voor sociaal domein en een voor ruimtelijk domein. Op basis van de analyse van de verkiezingsprogramma’s is deze avond door de raadstafels een overzicht opgesteld met de thema’s waarmee de raad aan de slag wil gaan. Daarnaast is afgestemd dat het raadsprogramma wordt ingestoken als een soort verzameling van moties met opdrachten aan het college en uitspraken van de raad.
Op 4 april was de tweede avond voor de eerste ring raadstafels gepland. 29 raadsleden namen deel aan de raadstafels. Een intensieve werkbijeenkomst. Hiermee was voldoende input opgehaald om het concept raadsprogramma op te stellen. Op 14 april is het eerste concept van het raadsprogramma besproken met de tweede ring, een vertegenwoordiging van 26 raadsleden uit de raad.
Op die avond kwam naar voren dat, los van de inhoud, ook de werkwijze die deze raad ontwikkelde tijdens het maken van het programma, een goede basis biedt om op voort te bouwen. De raadsleden noemden het proces tot dan ‘constructief’, ‘open’, ‘verbindend’ en ‘gelijkwaardig’ maar ook met ‘schuring’ en een ‘kritische’ houding. En dat ondanks de tijdsdruk, die mensen ook wel voelden.
Naar aanleiding van de bijeenkomst van 14 april besloot het presidium een extra stap in te bouwen in het proces. De fracties werden in de gelegenheid gesteld om schriftelijk te reageren op het concept. De input gaf aanleiding voor het organiseren van een extra bijeenkomst met de tweede ring. Deze heeft plaatsgehad op 15 juni jl. Een groot deel van de door de fracties voorgestelde aanpassingen is overgenomen. Op 15 juni is ook nadrukkelijk stilgestaan bij het onderwerp Kernendemocratie. Kort na de ‘afschrijfsessie’ is het raadsprogramma aangeboden aan de raad. Dit met het oog op vaststelling in de raad van 7 juli 2022. De
stemverklaringen van de fracties worden later als bijlage toegevoegd.
De raad kijkt terug op een bijzonder en mooi proces waarin we samen hebben gebouwd aan dit raadsprogramma. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de raadsleden die als trekkers hebben gefungeerd. Zij hebben als koplopers en wegvoorbereiders het raadsprogramma, samen met Marije van den Berg, de griffier en het ambtelijk ondersteuningsteam, de goede kant op geholpen. We zijn trots op het proces en het resultaat. We gaan er graag mee aan de slag! Voor u. In samenspel.

Uitgangspunt

Terug naar navigatie - Uitgangspunt
Belangrijk uitgangspunt is dat het raadsprogramma aandacht geeft aan de thema’s waarvan de raad het belangrijk vindt dat deze in de huidige bestuursperiode op de agenda komen. Dat wil niet zeggen dat de onderwerpen die er niet in staan niet belangrijk worden gevonden, maar er wordt vanuit gegaan dat deze op een andere wijze alsnog onder de aandacht komen.

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën
De herindeling van de vijf gemeenten creëert een bijzondere situatie voor het proces van planning & control en de financiële positie van de nieuwe gemeente. De gemeente is gestart met een beleidsarme begroting voor het jaar 2022. Vanaf de begroting 2023 geven we invulling aan o.a. de vertaling van de onderwerpen uit dit raadsprogramma, zowel beleidsmatig als financieel. Middels de reguliere Planning en Control cyclus monitoren we de voortgang van het raadsprogramma. Hierbij is het van belang te realiseren dat nog onbekend is wat de financiële middelen zullen zijn voor realisatie van de doelstellingen o.a. uit het raadsprogramma. De herijking en harmonisatie moet nog worden afgerond en daarnaast is er nog onduidelijkheid over de financiële uitwerking van de herijking van het gemeentefonds, de Omgevingswet, de jeugdzorg en de momenteel hoge inflatiecijfers. Hierover zal de raad via de reguliere P&C cyclus geïnformeerd worden.