Het woningtekort terugdringen

Het woningtekort terugdringen

Terug naar navigatie - Het woningtekort terugdringen
Het oplossen van het woningtekort heeft de hoogste bestuurlijke prioriteit. Want in de gemeente Land van Cuijk zijn er, net als bijna overal Nederland, te weinig (betaalbare) woningen voor onze inwoners.
De woningmarkt is erg complex en lastig (zeker op lokaal niveau) bij te sturen. In de koopmarkt jagen schaarste en de lage hypotheekrente de prijzen alsmaar verder op. De combinatie met de strenge leenregels maakt dat steeds grotere groepen buiten de boot dreigen te vallen.
De woningnood is in onze gemeente daardoor met name nijpend voor woonstarters (jongeren) waar simpelweg onvoldoende aanbod voor is, net als voor 1/2-persoonshuishoudens. Bij ouderen wordt het actueel als mensen zorg nodig hebben, waardoor de verhuisgeneigdheid toeneemt, maar er vaak onvoldoende aanbod is of op een plek die veraf ligt van de vertrouwde woonomgeving.
Er is behoefte aan meer goedkope woningen, en meer woningen die levensloopbestendig zijn. Maar de oplossing zit niet alleen in meer bouwen. De gemeente kan daarnaast inzetten op het verbeteren van de informatievoorziening naar vooral ouderen om zich voor te bereiden op de mogelijke beperkingen van de huidige woning als men ouder wordt. Het stimuleren van nadenken over kleiner wonen of de woning aanpassen is erg belangrijk.
Binnen de gemeente is er nu een geharmoniseerde starterslening en de woningbouwprogramma’s zijn samengevoegd. Verder is er een woonzorg-visie in wording met daarin de opgaven voor de zorgvragers. Ook is met de corporaties het traject gestart om te komen tot prestatieafspraken in 2023.

(Op weg naar) de gewenste situatie

Terug naar navigatie - (Op weg naar) de gewenste situatie
We willen minimaal netto 4.000 woningen aan de huidige voorraad (bestaande woningvoorraad, inclusief woningbouwcapaciteit in de reeds vastgestelde bestemmingsplannen) toevoegen voor 2030.
  • We zullen op korte termijn een discussie in de raad voeren over de mate van gemeentelijke sturing en het gewenste effect daarvan op de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen op korte en langere termijn. Sommige partijen willen namelijk extra (gemeentelijke) regels en andere partijen vinden dat de invloed van de gemeente op de woningmarkt beperkt is en neigen meer naar de spelregels van de vrije markt. Daarbij zullen we ook effecten van instrumenten betrekken zoals de starterslening, de zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming.
Ondertussen ligt de nadruk van deze gemeenteraad op bouwen, en op tempo. Wat de gemeente in ieder geval moet doen is zorgen dat er wordt doorgebouwd, en daarbij letten op de (grond)prijs en de levensloopbestendigheid.
  • De gemeenteraad wil dat de gemeente met beleid stuurt op betaalbaarheid in zowel de koop- als de huursfeer. Dat moet ook in het overleg met ontwikkelende partijen aandacht krijgen.
Daarnaast verzoekt de gemeenteraad het college
  • De voortgang van de uitvoering van het woningbouwprogramma periodiek te laten zien aan de gemeenteraad.
  • Belemmeringen om (nog) meer en sneller tijdelijke woningen te realiseren waar mogelijk weg te nemen, met daarbij oog voor het voorkomen van ‘verkamering’.
  • In alle kernen te bouwen naar (toekomstige) behoefte. Die behoefte wordt gebaseerd op de actuele wensen per kern én verwachte toekomstige ontwikkelingen. We hebben ook een verantwoordelijkheid naar de verdere toekomst. Daarom betrekken we demografische ontwikkelingen op een slimme manier bij onze keuzes waar en hoe we bouwen. Wensen en ontwikkelingen moeten in balans zijn.
  • In projecten meer aandacht te geven aan de betaalbaarheid van huur- (sociale en vrije sector) en koopwoningen voor o.a. woonstarters.
  • In de omgevingsvisie nieuwe woonlocaties integraal te wegen t.o.v. andere ruimtevragers/belangen.
  • Het ontwikkelen van nieuwe woonvormen en/of initiatieven, zoals bijvoorbeeld Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), aan te moedigen en te faciliteren. Het kan daarbij ook gaan om tijdelijke woningen, al dan niet op locaties die tijdelijk de functie wonen krijgen.
  • In te zetten op ruimte voor spoedzoekers.
  • Prestatieafspraken met woningbouwcorporaties zodanig te maken dat er een groter aanbod komt van sociale huurwoningen, mede gezien de verhuurdersheffing die vervalt.
De raad zet het thema wonen stevig op de eigen agenda. De eerste raadsavond over wonen heeft inmiddels plaatsgevonden.

Samenspel

Terug naar navigatie - Samenspel
Het samenspel met en ook tussen de kernen is voor goede keuzes rond wonen essentieel. We willen een voorstel van het college (in overleg met de griffie) over de manier waarop we de kernen kunnen betrekken bij het maken van politieke keuzes.