Uitwerking van de vastgestelde visie 2018 (Waterrecreatieparadijs Kraaijenbergse Plassen) - Inrichting, veiligheidsmaatregelen, toezicht, en monitoring waterkwaliteit en biodiversiteit.

Kwaliteit (toelichting)

In de nota Waterrevreatieparadijs De Kraaijenbergse Plassen (2018) zijn de toekomstige ambities, kansen en ontwikkelingen geschetst. Vervolgens is er in april 2021 een gebiedsmanager begonnen als centraal aanspreekpunt om diverse zaken te coordineren. Om alle ontwikkelingen te stroomlijnen, is er is er een uitvoeringsprogramma opgesteld dat door uw Raad is vastgesteld (december 2022). Uw Raad wordt tweemaal per jaar geinformeerd over de voortgang. Het uitvoeringsprogramma is opgezet op basis van de volgende vier actielijnen: 

  • Versterking van verblijf
  • Versterking van het water recreatief product
  • Versterking van de land- en routegebonden recreatie
  • Samenwerking en positionering

In 2023 heeft er onder andere een water- en bodemonderzoek plaatsgevonden door een externe partij. Er zijn rifkorven geplaatst voor het beschermen van de biodiversiteit onderwater. Tevens is bebording rondom de plassen gecheckt en waar nodig hersteld. Toezicht en Handhaving heeft een plan ontwikkeld voor de komende zomer. Voor de verbetering van waterveiligheid zijn in overleg met de duikersvereniging en de roeivereniging ook fysieke maatregelen genomen. De Bungelaar is deze zomer geopend. 

Tijd (toelichting)

Op basis van het uitvoeringsprogramma Kraaijenbergse Plassen 2022 - 2024 worden in 2023 de volgende acties gepland:

  • Versterking inrichting Kraaijenbergse Plassen door duidelijke accenten van de Maasheggen (Unesco Maasheggen)
  • Organiseren van een gezamenlijke stake-holdersbijeenkomst in het najaar, om terug te kijken en vooruit te kijken naar de ontwikkelingen.   

Uw Raad wordt via een Raadsinformatiebrief halfjaarlijks geinformeerd over de voortgang. 

Geld (toelichting)