Kwaliteit (toelichting)

De inzet van preventieve voorzieningen voor veiligheid/criminaliteit in de wijk en op school zoals jongerenwerk en HALT is en blijft gecontinueerd. De samenwerking tussen veiligheids- en sociale partners rondom hinderlijke jeugdgroepen is versterkt.

Het college heeft in mei het Koersplan werkgroep Veilig in Afhankelijkheidsrelaties, Integrale aanpak Noordoost Brabant 2023-2028 vastgesteld. Daarmee stelt het college meerjarig capaciteit beschikbaar om zowel in regionaal als lokaal verband werk te maken van o.a. de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De aandachtsgebieden zoals opgenomen in de Nota Kansrijk Opgroeien komen terug in dit Koersplan. Er wordt ingezet op: 
•    Korte lijnen in de zorg en veiligheidsketen en het beter integraal samenwerken, met één vast aanspreekpunt voor het gezin. 
•    Dezelfde taal leren spreken en beter feiten onderzoek doen door het implementeren van de TOP 3 methodiek. 
•    Preventie o.a. door het verbeteren van bekendheid met en handelen volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 
•    Regionaal worden in juli de eerste stappen gezet in het verkennen van het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en het werken met veiligheidsteams. Daarbij wordt gekeken naar Quick Wins die ingezet kunnen worden op lokaal niveau. 

Tijd (toelichting)

Uitvoering gebeurt volgens planning van Kansrijk Opgroeien.

- De samenwerkingsafspraken tussen gemeentelijke teams en Veilig Thuis wordt in de periode van mei tot en met december 2023 geëvalueerd en aangepast aan de kwaliteitskaders die door VNG worden voorgeschreven.  
- Eind 2024 moeten alle partners in de keten geschoold zijn en gebruik maken van de Top 3 methodiek en de daarbij behorende veiligheidsplannen.
- Het huidige protocol m.b.t. gebruik van de meldcode kindermishandeling wordt geëvalueerd en herijkt, passend bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Verwachting vaststellen aangepast protocol en daarbij behorende werkwijze: Q1 2024.