Vanwege de forse schaalsprong door het ontstaan van Land van Cuijk per 01/01/2022, het grote aantal kernen en de grote geografische spreiding, hebben de herindelende gemeenten in het fusietraject ingezet op de ontwikkeling van kernendemocratie. Doelstelling van kernendemocratie is om ervoor te zorgen dat de omvang van Land van Cuijk niet ten koste gaat van de nabijheid, betrokkenheid en benaderbaarheid die de herindelende gemeenten hadden. In 2020 en 2021 is gewerkt aan een drietal projectresultaten, die als basis voor de verdere ontwikkeling van kernendemocratie in Land van Cuijk dienen:
- Strategie en handreiking kernendemocratie
- KernenCV’s van elke kern en elke wijk
- Digitale participatieplatform
Met de Strategie en handreiking kernendemocratie zetten we vanaf 2022 stappen in de ontwikkeling naar een écht participatieve gemeente. Dat houdt in: een gemeentelijke organisatie die over de volle breedte nadrukkelijk de behoeften van haar inwoners centraal stelt bij het maken van plannen en beleid. Dit betekent dat nog meer gekeken wordt naar de lokale wensen en behoeften van inwoners in de kernen en wat de gemeente daarin kan betekenen. Daarbij is er volop ruimte voor inwoners om ook zelf regie te pakken waar dat kan en waar daar animo voor is. In 2022 willen we aansluiten bij de vele initiatieven die er zijn in de kernen. Tevens willen we de ontwikkelagenda verder vormgeven en uitrollen. Dit houdt onder andere in samenspraak met de kernen komen tot afspraken over de samenwerking tussen de gemeente en de dorps- en wijkraden en in gesprek gaan met de raad over de rol en positie die de raad wil vervullen in relatie tot de participatieve werkwijze van kernendemocratie. Tot slot zetten we in op het verder gereed maken en ontwikkelen van de gemeentelijke organisatie. Dit houdt onder meer in dat de gebiedsmakelaars proactief hun nieuwe rol als linking-pin tussen inwoners en gemeentelijke organisatie pakken.
Financiën:
- Iedere wijk- en dorpsraad behoudt het budget wat voorheen van toepassing was totdat er nieuwe afspraken zijn gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om in beperkte mate extra middelen te verkrijgen indien deze nodig zijn voor de verdere doorontwikkeling van kernendemocratie: hiervoor wordt € 95.000 gereserveerd. Voor bekostiging van de reguliere werkzaamheden verwijzen we naar de reguliere budgetten.
- Werkbudget voor organiseren van (thema)bijeenkomsten, ontmoetingen tussen gemeente en kernen, inhuren externe expertise en andere organisatorische zaken: € 50.000.
- Aanvullend budget (maatwerk) voor grotere projecten, via reguliere college- en raadsvoorstellen.