Met ons netwerk Kansrijk opgroeien plegen we inzet op:

  • voor en vroegschoolse educatie (VVE) voor peuters met een taalachterstand in de Nederlandse taal, versterken doorgaande lijn, resultaten in beeld brengen en vergroten ouderbetrokkenheid;
  • talige ontwikkeling voor kinderen (en hun ouders) op de basisschool, specifiek voor nieuwkomers of kinderen die om een andere reden een taalachterstand hebben. In 2025 wordt extra ingezet op het laagdrempelige toeleiding naar  logopedische en motorische  behandeling (ZVW) op scholen. In 2025 wordt ook extra ingezet op beleid voor leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben (NT2). Er is meer behoefte aan extra taalondersteuning.
  • het faciliteren van inclusiever onderwijs en kinderopvang, o.a. met Passende Kinderopvang en inzet van zorg binnen onderwijs, maatwerk voor leerlingenvervoer en onderwijshuisvesting.
  • samenwerking tussen alle partijen rond het kind en de school om elk kind een doorlopende en passende ontwikkeling te kunnen bieden;
  • aansluiting op de arbeidsmarkt middels het faciliteren en subsidiëren van initiatieven van onderwijs en arbeidsmarkt. 

Tijd (toelichting)

Het Kansrijk Opgroeien beleid loopt tot en met 2026. Eind 2025 zal een evaluatie uitgevoerd worden op de voortgang op de (sub)doelen van het beleid.