In 2024 is de Visie Vitaal Landelijk gebied vastgesteld. In 2025 gaan we hier uitvoering aan geven. We werken opgavegericht en zoeken naar synergie en meekoppelkansen. Dit doen we door het verbinden van activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van natuur en landbouw en klimaat, die zowel binnen als buiten het gemeentehuis plaatsvinden. We zijn daarbij afhankelijk van landelijke en provinciale kaders en zoeken daarin vooral naar kansen en mogelijkheden. Dat ziet er als volgt uit:

  1. We geven ruimte aan nieuwe economische dragers en helpen ondernemers die willen doorontwikkelen, omschakelen of stoppen. We verbeteren onze dienstverlening door (waar mogelijk) beleidskaders te standaardiseren en vereenvoudigen. Ook ondersteunen we bij het opstellen van bijbehorende planregels.
  2. We jagen ook innovatie aan die bijdraagt aan een vitaal landelijk gebied. We helpen initiatieven vooruit door ze de weg te wijzen, partijen te verbinden en waar mogelijk belemmerende regelgeving weg te nemen. Hiervoor werken we samen met partners in de regio, andere overheden en het onderwijsveld. We maken gebruik van (co)financiering en stimuleringsgelden die vanuit het Rijk, Provincie en gebiedsprogramma’s (NOVEX de Peel) beschikbaar zijn.

Tijd (toelichting)

Transitie Vitaal Landelijk Gebied
2025-2040