Het verduurzamen van de vastgoedportefeuille is een langdurige en omvangrijke opgave die we stapsgewijs uitvoeren. We maken gebouwen energiezuiniger en zetten in op het opwekken van duurzame additionele energie. Duurzaamheidsmaatregelen nemen we (zoveel mogelijk) op natuurlijke momenten om kosten te besparen en geen desinvesteringen te doen. Op 14 december 2023 heeft uw raad de routekaart 2030 vastgesteld. Door inzicht in de energieprestaties en de mogelijke maatregelen per object koppelen we duurzaamheid aan onze reguliere cyclus van uitvoering van beheer en onderhoud én aan incidentele renovatieprojecten.

Om de Routekaart financieel en uitvoeringstechnisch haalbaar te maken, is prioritering ene vereiste. Het is onmogelijk om alle accommodaties in één keer te verduurzamen. Voor de prioriteitsstelling is de scorekaart uit de routekaart toegepast. Dit sluit aan bij de DMJOP. Op basis van de uitgangspunten in de Routekaart stellen we jaarlijks een uitvoeringsplan op waarin 10 accommodaties geselecteerd worden voor verduurzaming. 

Het jaarlijkse uitvoeringsplan verduurzaming maatschappelijk vastgoed is de uitwerking van deze routekaart en zal jaarlijks ter besluitvorming voorgelegd worden. Met de voorgestelde accommodaties zal vervolgens dat desbetreffende jaar worden gestart.

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
Met monitoring wordt duidelijk of een maatregel het gewenste effect heeft of dat we iets moeten bijstellen. We krijgen beter inzicht in het energieverbruik, wat ook tot extra inzichten en besparingspotentieel kan leiden. Om goed te kunnen monitoren zal een speciaal duurzaamheidsdashboard ingericht worden. Dit dashboard wordt gebruikt om de voortgang van het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen bij te houden. Naast het energieverbruik, de opbrengst van zonne-energiesystemen en de gerealiseerde verduurzamingsmaatregelen, zal ook de CO2-reductie inzichtelijk worden.

Tijd (toelichting)

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
2025-2030