Om het tekort aan (betaalbare) woningen op te lossen gaan we een aantal dingen doen:

  1. Bouwen en wonen heeft prioriteit in afweging met andere belangen in de ruimtelijke ordening.
    Het oplossen van het woningtekort heeft de hoogste bestuurlijke prioriteit” en dat betekent dat we de ruimte om te wonen prioriteit geven, maar altijd in een integrale afweging met andere (beleids)belangen. 
  2. We intensiveren het maken van plannen en we sturen op de juiste randvoorwaarden, zoals betaalbaarheid. 
    We breiden de plancapaciteit uit tot minimaal 130% van de totale opgave (ongeveer 8.500 woningen), om eventuele planvertraging op te vangen.
  3. We maken beleid om ook de bestaande voorraad beter te benutten.
    We werken een beleidsregel uit waarin we de mogelijkheden voor het beter benutten van de bestaande voorraad verder uitwerken, denk aan generatiewoningen, woningsplitsing, vernieuwbouw (sloop van een grote woning, waarna binnen hetzelfde oppervlak meerdere kleinere woning worden teruggebouwd), cetera. 
  4. We monitoren de planvoorraad en daar waar stagnatie/vertraging ontstaat grijpen we in.
    We streven ernaar dat woningen in harde plannen en verleende vergunningen snel worden ontwikkeld. Om geen onnodige voorraad harde plannen te hebben willen we dat plannen binnen afzienbare tijd gerealiseerd worden. Daarom ontwikkelen we een beleidskader waarbij we de mogelijkheid hebben om niet gerealiseerde planologische directe ruimte voor woningbouw anders te bestemmen (naar bv een wijzigings-bevoegdheid) en niet gebruikte vergunningen in te trekken.
  5. Voor de uitbreiding van de woonwagenstandplaatsen wordt uitvoering gegeven aan het in 2024 daarvoor vastgestelde plan van aanpak.

Tijd (toelichting)

2023-2024