De wet- en regelgeving is hierbij leidend: Omgevingswet, beleidsplannen en de uitvoerings- en handhavingsstrategie VTH. We stellen hiervoor jaarlijks een uitvoeringsprogramma op. Hierin leggen we vast wat onze werkzaamheden en prioriteiten zijn. In 2025 gaat het onder ander om een proactieve aanpak op de volgende activiteiten: illegale stort van drugs, ondermijning, kamerverhuur aan arbeidsmigranten en de verkoop van alcohol. We merken dat drugsgerelateerde criminaliteit steeds meer van onze inzet vraagt. In 2025 willen we tenslotte, indien hiervoor extra middelen beschikbaar komen, meer aandacht besteden aan controle op woonwagenlocaties en landschappelijke inpassing. 

Sinds 2024 zijn de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging van kracht. Deze nieuwe wettelijke kaders vragen ook in 2025 om een doorontwikkeling van onze werkprocessen. Om dit te bereiken is een procesregisseur aangesteld en worden opleidingen verzorgd. Doel is om vaker voor een oplossingsgerichte aanpak te kiezen en vroegtijdig over verzoeken in gesprek te gaan met aanvragers. Bij tegenstrijdige belangen zorgen we voor een integrale afweging via de omgevingstafel. We constateren dat in plaats van één aanvraag er nu meerdere aanvragen komen voor activiteiten. Ook wordt eerder een Bopa (vergunning) aangevraagd dan een wijziging van het Omgevingsplan. In 2025 wordt organisatie breed ingezet op de verstedelijkingsopgave (voorzieningen, woningbouw) en uitvoering van de visie op landbouw (agrarische aanvragen). Dit vraagt voor het team Vergunningverlening extra inzet en capaciteit om de aanvraagprocedures af te ronden. 

We werken samen met (uitvoerings)organisaties, zoals de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN), de Veiligheidsregio en de GGD. In 2025 werken we samen met de Omgevingsdienst aan het verbeteren van de opdrachtverlening en verantwoording.

Tijd (toelichting)

Doorlopend