7. Grondbeleid

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In deze paragraaf wordt aangeven op welke wijze het grondbeleid bijdraagt aan de ruimtelijke doelstellingen van de gemeente. Daarnaast dient de uitvoering van het grondbeleid te worden omschreven. Van alle grondexploitaties is een actuele prognose weergegeven. Tot slot volgt een toelichting op de uitgangspunten bij de reserves en voorzieningen en de risico’s in relatie tot de grondexploitatie. 

De verantwoording over de grondexploitaties vindt jaarlijks plaats via een Meerjaren Prognose Grondexploitatie (MPG). Deze wordt separaat, voorafgaand aan de vaststelling van de jaarrekening behandeld. Daarnaast vindt de uitwerking van beleid plaats in de Nota Grondbeleid. Dit betekent dat de paragraaf Grondbeleid geconsolideerd van vorm is. Echter vanwege de herindeling is nog geen MPG en Nota Grondbeleid opgesteld.

Naast dat de verantwoording van de grondexploitaties via de MPG wordt gedaan, kan er binnen de planning- en controlcyclus ook verantwoording worden afgelegd.

Beleid

Terug naar navigatie - Beleid

Vooruitlopend op het nieuwe beleid wordt vooralsnog het eigen beleid van de diverse fusiegemeentes gehanteerd. De verwachting is dat eind 2022 de nieuwe Nota Grondbeleid wordt vastgesteld. In deze nota wordt onder andere rekening gehouden met de omgevingswet. 

Financiële positie

Terug naar navigatie - Financiële positie

De gemeente Land van Cuijk heeft momenteel 71 actieve grondexploitaties. Voor de jaarrekening 2022 zijn voor elke fusiegemeente op basis van haar eigen uitgangspunten de grondexploitaties geactualiseerd. Gezien de momenten van vaststellen van de jaarrekeningen en het opstellen van de begroting 2023 vindt geen actualisatie van de grondexploitaties plaats.

Hieronder een overzicht van de resultaten van de meest recent geactualiseerde grondexploitaties per fusiegemeente gebaseerd op haar huidige parameters.

Bedragen x € 1.000

Gemeente Boxmeer

Gemeente Cuijk

Gemeente Grave

Gemeente Mill en Sint Hubert

Gemeente Sint Anthonis

Winstnemingen
In de Notitie Grondexploitaties 2016 is door de commissie BBV bepaald dat, indien het resultaat op de grondexploitatie op betrouwbare wijze kan worden ingeschat, tussentijdse winst dient te worden genomen. Het betreft een verplichting die voortvloeit uit het realisatiebeginsel. De regels met betrekking tot de winstneming zijn door de commissie BBV concreet geworden. De BBV commissie heeft de “percentage of completion” regel (PoC) opgenomen om gemeenten in staat te stellen om tussentijds tot winstneming over te gaan. In formule ziet dat er als volgt uit: % kostenrealisatie x % opbrengstrealisatie = % PoC (ingeval de kosten voor 50% zijn gerealiseerd en de gronden voor 50% zijn verkocht, dan is de PoC dus 25%).
Bij de actualisatie voor de jaarrekening heeft dit geleid tot tussentijdse winstnemingen binnen de grondexploitaties van de gemeente Land van Cuijk.

In de begroting is geen rekening gehouden met een eventuele winstneming op de bouwgrondexploitaties.

Reserves en voorzieningen
Reserves 
In de nog vast te stellen Nota Grondbeleid wordt een voorstel gedaan hoe om te gaan met risico’s en de reserves.

Voorzieningen

Bij de jaarrekeningen van de fusiegemeentes zijn er voor de gecalculeerde verliezen voorzieningen gevormd. De voorzieningen worden conform de financiële verordening gevormd op basis van de Netto Contante Waarde (NCW). 
Bij de voormalige gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis werden de gecalculeerde verliezen gevormd op basis van eindwaarde. Bij de jaarrekening 2022 worden de voorzieningen gewaardeerd op NCW.