Bestuurlijk voorwoord

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Graag bieden wij u de Begroting 2023 van de gemeente Land van Cuijk aan. De tweede begroting van deze gemeente, maar de eerste begroting waarin nieuwe beleidswensen en investeringen van uw raad en ons college zijn opgenomen. Afgelopen maanden hebben u en wij in diverse bijeenkomsten inzicht gekregen in onze gezamenlijke wensen. Die wensen zijn vertaald in de coalitieverklaring: Sámen bouwen aan een duurzaam én vitaal Land van Cuijk, het raadsprogramma: dRaad en de kaderbrief 2023. Het resultaat is een ambitieuze verzameling van beleidswensen en investeringen die in deze begroting zijn opgenomen.

De Begroting 2023 kenmerkt zich door onzekerheden in de samenleving en grote maatschappelijke opgaven voor de gemeenten. De oorlog in Oekraïne, onzekerheden over de covid-pandemie, prijsstijgingen, energiekosten, woningbouw, transitie van de landbouw, personeelskrapte en de eisen aan duurzaamheid raken onze inwoners en ondernemers. De bestaande zekerheden veranderen snel of verdwijnen soms helemaal. De gemeente moet hierop anticiperen en een partner zijn in deze onrustige tijden. Tegelijkertijd zorgt deze tijd met grote opgaven en onzekerheden voor de gemeente ook voor vragen bij het opstellen van een realistische begroting. Is er wel voldoende personeel beschikbaar om het nieuwe beleid uit te voeren? Hoe gaan we om met de stijgende energiekosten  en wat moeten we daarvoor reserveren? Wat kan de gemeente betekenen voor de bestaanszekerheid van inwoners en ondernemers? Wat zal het rijk extra bijdragen voor deze toegenomen lasten?  De Begroting 2023 is opgesteld met de kennis van nu en zal waar nodig in de komende maanden via de reguliere planning en control cyclus bijgesteld worden.

Het jaar 2023 staat ook in het teken van de bouw van de “nieuwe” gemeente Land van Cuijk. Zowel in de raad, het college en de ambtelijke organisatie besteden we hier aandacht aan. Hiervoor is, voor de komende jaren, een afzonderlijk frictiekostenbudget vanuit het Rijk beschikbaar gesteld. Belangrijke punten in dit bouwproces zijn de verdere inbedding van kernendemocratie, de verbouwing van het nieuwe gemeentehuis, het samenvoegen van processen en de harmonisatie van beleid en regelgeving. Volgens de wet Arhi moet deze harmonisatie eind 2023 zijn afgerond, waarbij wij het uitgangspunt hanteren om dit budgetneutraal uit te voeren. Indien dit niet het geval is, zal uw raad afzonderlijk worden geraadpleegd. 

De Begroting 2023 laat een structureel financieel sluitend beeld zien. Gezien de onzekerheden, zoals hiervoor omschreven, is de financiële ruimte beperkt om mogelijke risico’s op te kunnen vangen. Dit zal tijdens de reguliere planning en control cyclus bewaakt worden. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om structurele lasten op andere wijze te verminderen zonder doelstellingen aan te tasten (kritisch op energieverbruik, inzet van incidentele middelen). De meerjarenbegroting ziet er voor de jaren 2024 en 2025 positief uit. In 2026 staat een negatief saldo mede door de rijksbijdrage in de meicirculaire van 2022. Het Rijk gaat hier de komende periode meer informatie over verstrekken en dit beoordelen wij opnieuw bij de Begroting 2024.   

Sámen bouwen aan een duurzaam én vitaal Land van Cuijk! Dat is voor de Begroting 2023 in een onzekere tijd het doel dat het college wil bereiken!