5. Bedrijfsvoering

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De paragraaf Bedrijfsvoering biedt inzicht in de beleidsvoornemens betreffende bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering bestaat uit de onderdelen personeel, informatisering, automatisering, communicatie, organisatie, financieel beheer en beleid (waaronder de administratieve organisatie, treasury, planning en control en de interne controle) en facilitaire dienstverlening. De kwaliteit van onze bedrijfsvoering bepaalt mede het welslagen van onze dienstverlening.

Ook in het jaar 2025 worden verdere kaders gesteld om te komen tot een wendbare, innovatieve en betrouwbare organisatie waarin de opgaven vanuit de kernen centraal staan en  er goed wordt samengewerkt.

Personeel

Terug naar navigatie - Personeel

In 2025 worden de thema’s Strategische Personeelsplanning (SPP), Duurzame Inzetbaarheid en Leren & Ontwikkelen vanuit de HRM beleidsvisie onder de werktitel “het Land van Cuijk ontwikkelt door” verder verankerd in de organisatie. Het centraal stellen van de medewerkers, arbeidsverhoudingen en medewerkers ontwikkeling zijn hierin belangrijke aspecten. 

Om naar een nieuw realistisch perspectief te bewegen, sturen wij in 2025, op basis van SPP, verder op de gewenste structurele en incidentele capaciteit. Dit om met de juiste ambtelijke realisatiekracht uitvoering te kunnen geven aan onze opgaven en ambities. Dat betekent dat er nadrukkelijk gekeken gaat worden naar de gewenste/noodzakelijk geachte capaciteitsvraag versus de bestaande bezetting. Dit kan in 2025 leiden tot aanpassingen in de formatie en functies zoals dat voor LvC is vastgesteld. Dit met het doel de inzet vanuit de organisatie en de uitvoering van de ambities in balans te brengen.

De gemeente Land van Cuijk beweegt zich in een omgeving die voortdurend verandert door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen en verandering van gemeentelijke taken. Daarnaast zorgen ook bestuurlijke ontwikkelingen voor dynamiek. Dit vraagt om duurzaam inzetbare medewerkers die zelf in staat zijn regie te nemen over hun loopbaan en gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen blijven. Om dit te bewerkstelligen zijn de HRM thema’s van de gemeente Land van Cuijk; “opleiding & ontwikkeling, mobiliteit & flexibiliteit en vitaliteitsbeleid & gezondheid” in 2025 aangesloten bij de thema’s uit de CAO Gemeenten. 

In 2025 verhuizen we naar het nieuwe gemeentehuis te Boxmeer. “Samen onder één dak” maakt dat activiteit gericht werken een belangrijk thema is waarbij flexibel werken, vitale medewerkers en duurzame reisbewegingen centraal worden gesteld.

Het verankeren van de genoemde thema’s in 2025 dragen mede bij aan het versterken van de krachtige werkgeverspositie van de gemeente Land van Cuijk binnen de regionale arbeidsmarkt. 

Dienstverlening en huisvesting

Terug naar navigatie - Dienstverlening en huisvesting

Als gemeente Land van Cuijk verbinden we ons aan de kernwaarden betrouwbaar, innovatief en wendbaar. Deze kernwaarden zijn bepalend voor het imago van de organisatie. Door de kernwaarden in onze dienstverlening toe te passen, blijven we geloofwaardig. Uiteindelijk blijven we steeds op zoek naar manieren waarop we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Innoveren doen we waar mogelijk samen onze inwoners en (maatschappelijk) ondernemers bij het verbeteren van onze dienstverlening.

De nadruk in het dienstverleningsconcept, inclusief het uitvoeringsplan, ligt op het ontwikkelen van de dienstverlening. Het continu verbeteren van de kwaliteit van onze (digitale) dienstverlening vraagt om het voortdurend meten op alle contactkanalen, producten en processen. De antwoorden uit deze verschillende onderzoeken geven waardevolle informatie over de aspecten waarop de organisatie wordt gewaardeerd of waar juist ruimte is voor verbetering. Hiermee kunnen we situationeel op zoek gaan naar waar dienstverlening nog beter kan en tegelijkertijd geeft het inzicht in hoe betrouwbaar, innovatief en wendbaar we zijn. Om deze kernwaarden goed in te kunnen zetten en toe te kunnen (blijven) passen, is het nodig om structureel te investeren in expertise en middelen. Daarnaast blijft de doorontwikkeling van de digitale dienstverlening en online communicatie van belang.

Eind 2024 wordt het vernieuwbouwde gemeentehuis Land van Cuijk te Boxmeer bouwkundig opgeleverd. Aansluitend zal de inrichting van het gemeentehuis plaatsvinden. Vanaf het tweede kwartaal 2025 zal onze dienstverlening plaatsvinden vanuit deze centrale  huisvesting.

Informatiebeveiliging en privacy

Terug naar navigatie - Informatiebeveiliging en privacy

Informatiebeveiliging en Privacy zal in 2025 zal gaan over een verdere professionalisering waarbij we de uitwerking van de afgelopen drie jaar investeren moeten terugzien. Daarnaast zal veel aandacht blijven uitgaan naar regelmatige bewustwordingsacties richting medewerkers en management. 
 
We blijven stappen zetten bij het controleren en toezien op impactvolle en risicovolle processen en applicaties. Zijn hier persoonsgegevens bij betrokken, dan doen we dit via Data Protection Impact Assessments (DPIA's). Daarnaast wordt het Control Framework verder uitgebreid. Hieraan verbinden we de bestaande auditprocedures van ENSIA, DigiD, Suwinet en de Wet politiegegevens. 
 
In 2025 blijven we vooruit kijken naar de toekomst en investeren we in kennis, advisering en het begeleiden van de implementatie van NIS2 (Cyberbeveiligingswet) en Kunstmatige Intelligentie (AI). Bovendien zal gekeken worden hoe dit goed geïntegreerd kan worden in de adviserende, toezichthoudende en controlerende taken van het cluster Informatiebeveiliging en Privacy. 

Inkoop

Terug naar navigatie - Inkoop

De gemeente Land van Cuijk werkt voor wat betreft inkoop en aanbesteden volgens de Aanbestedingswet 2012 die is ingaan op 1 juli 2016. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Land van Cuijk (vastgesteld in uw raad van 29 september 2022) is dan ook een uittreksel van voornoemde wetgeving. Wel is er in het eigen beleid extra aandacht voor specifieke items waar rekening mee gehouden dient te worden. Denk hierbij aan het kansen bieden aan de lokale en regionale economie. Tevens is er aandacht voor social return (Kadernotitie 3.0), duurzaamheid en circulariteit. 

Interne controle

Terug naar navigatie - Interne controle

Het college van burgemeester en wethouders geeft een rechtmatigheidsverantwoording betreffende de jaarrekening. De rechtmatigheidsverantwoording wordt door de externe accountant beoordeeld op getrouwheid.

Het cluster interne auditing heeft als doel de borging van deze rechtmatigheid en de getrouwheid van de jaarstukken van de gemeente. Dit doen we op grond van het vastgestelde normenkader en relevante wet- en regelgeving op basis van het interne controleplan.

Voor 2025 willen we interne auditing verder professionaliseren. Dit willen we realiseren aan de hand van een controleplanning op basis van risico analyse, de controle uitvoering van gegevensgericht naar procesgericht en daar waar mogelijk op basis van data analyse en een verdere samenwerking met andere clusters.

ICT

Terug naar navigatie - ICT

De uitdagingen en vraagstukken rondom de informatievoorziening en ICT worden steeds groter en complexer. Daarnaast volgen ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. De afgelopen twee jaar is er gewerkt aan het leggen van een stabiele basis voor zowel informatieadvies als ICT. In deze periode is er minder aandacht besteed aan trends, verplichtingen en ontwikkelingen die er op ons afkomen. In 2025 moeten wij hiermee aan de slag, zodat we ook in de toekomst een stabiele en robuuste  ICT omgeving behouden.

Om een toekomstbestendige ICT omgeving en informatievoorziening te kunnen realiseren en borgen is er in 2024 een nieuw informatiebeleidsplan, visie op de digitale werkplek en datastrategie opgesteld. De start van de implementaties van de visies zal in 2025 plaatsvinden. Het implementeren van de opgestelde visies vraagt veel capaciteit en kennis van de teams. We dienen namelijk ook de huidige winkel draaiende te houden. Dit vraagt om extra inzet van kennis en kunde. Om de uitdagingen adequaat het hoofd te bieden, is het vereist om extra te investeren in de informatievoorziening.

Informatiebeheer

Terug naar navigatie - Informatiebeheer

Ook in 2025 is het doel om het informatiebeheer van de organisatie te optimaliseren. Het op orde hebben en houden van de informatiehuishouding is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een voorwaarde voor openheid en transparantie. De juiste informatie op de juiste plaats (integere informatie) draagt bij aan een efficiënte taakuitvoering en daarnaast aan informatieveiligheid en -privacy. In de huidige informatiebeleidsvisie gemeente Land van Cuijk is vastgelegd dat alle informatie, zoveel als mogelijk, in één centraal zaaksysteem wordt gebundeld. Daarom blijft optimalisatie van ons zaaksysteem “Join Zaak en Document” ook in 2025 een voortdurend aandachtspunt en wordt er uitvoering gegeven aan de actiepunten uit het verbeterplan informatiebeheer 2024-2025.  Naast de reguliere werkzaamheden is er in 2025 extra aandacht voor de verhuizing naar Boxmeer en de ontwikkelingen op het gebied van Microsoft 365 en de impact hiervan op de informatiehuishouding. 

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

De afgelopen tijd is steeds meer ingezet op realistisch begroten, zowel op de korte als de lange termijn. Dit proces zal ook in 2025 verder worden geborgd. Dit gaan we doen middels de P&C cyclus en de (kaderstellende) verordeningen.

In het kader van processen richten we onze aandacht ook meer op de toekomst. Denk hierbij aan robotisering, automatisering en digitalisering, dit ten behoeve van onze interne en externe dienstverlening.