8. Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Vernieuwing

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Vernieuwing

Terug naar navigatie - Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Vernieuwing

Dit programma gaat over de ruimtelijke beleidsontwikkeling in alle faciliteiten. Ook volkshuisvesting en wonen hoort hierbij. Concrete voorbeelden hiervan zijn de omgevingsvisie en ruimtelijke plannen. De omgevingswet is 1 januari 2024 in werking getreden. Begin 2025 stellen we onze omgevingsvisie vast. Ook zijn we bezig met het komen tot één omgevingsplan voor de gemeente Land van Cuijk. Bij het tostandkomen van de Omgevingsvisie dienen alle sectorale visies als bouwsteen en worden vraagstukken integraal benaderd. Het oplossen van het woningtekort heeft prioriteit, daar zetten we vol op in. Daarnaast maken ook grondexploitatie, vergunningverlening, Transitie Landelijk Gebied én toezicht en handhaving (VTH) onderdeel uit van dit programma. 

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Bedragen x €1.000
Exploitatie Realisatie 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Lasten
8. VHROSV
8.1 RUIMTELIJKE ORDENING -7.667 -12.742 -6.555 -6.359 -6.124 -6.073 -6.074
8.2 BOUWEN EN WONEN -26.354 -29.021 -19.410 -13.361 -9.365 -9.366 -9.365
Totaal 8. VHROSV -34.021 -41.763 -25.965 -19.720 -15.489 -15.439 -15.439
Baten
8. VHROSV
8.1 RUIMTELIJKE ORDENING 4.238 7.651 1.069 1.023 891 841 845
8.2 BOUWEN EN WONEN 25.798 27.692 18.740 12.752 8.754 8.754 8.754
Totaal 8. VHROSV 30.036 35.342 19.809 13.776 9.645 9.595 9.599

8.1 Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening

Terug naar navigatie - Ruimtelijke ordening

Tot dit beleidsveld horen ruimtelijke ordening, bestemmingsplannen en faciliterend grondbeleid. We richten ons op het afstemmen van ruimtelijke ontwikkelingen op de unieke kwaliteiten van het gebied. Ook het toevoegen van ruimtelijke kwaliteit en het ontwikkelen van kaders is daarbij belangrijk. We maken de omslag naar het werken onder de omgevingswet. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

8.1.1 Transitie naar een Vitaal Landelijk Gebied

Terug naar navigatie - 8.1.1 Transitie naar een Vitaal Landelijk Gebied

Omschrijving (toelichting)

De ontwikkelingen in de agrarische sector, behoefte aan duurzame, energie klimaat(adaptatie) en de verbetering van de natuur en biodiversiteit vragen om een ingrijpende transitie van het landelijk gebied. Deze transitie is één van onze prioritaire opgaven. 

Kwaliteit (toelichting)

•    Er is een breed gedragen visie voor een vitaal landelijk gebied en bijbehorend uitvoeringsplan vastgesteld
•    De dienstverlening voor transformaties is op onderdelen verbeterd en versneld door standaardisering van regelgeving
•    Er is een concept/ prototype voor datagedreven sturing en &monitoring van ontwikkelingen in het landelijk gebied
•    Er is een bijdrage geleverd aan innovaties die bijdragen aan een vitaal landelijk gebied. 

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.2 Vastgoed goed en duurzaam onderhouden en beheren

Terug naar navigatie - 8.1.2 Vastgoed goed en duurzaam onderhouden en beheren

Omschrijving (toelichting)

De gemeente Land van Cuijk wil met toekomstbestendige gebouwen werken aan sociale samenhang en leefbaarheid in de kernen. Vastgoed is hierbij een middel, een instrument, dat wordt ingezet om bij te dragen aan de realisatie van gemeentelijke beleidsdoelstellingen. De gemeente faciliteert door middel van huisvesting een groot aantal activiteiten. Het zijn feitelijk niet de stenen maar de activiteiten die daarin plaatsvinden, die de gemeentelijke doelstellingen invullen en dienen. Een belangrijk uitgangspunt is dat voorzieningen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. 

Om de waarde van het gemeentelijk vastgoed te behouden gaan we vastgoed goed en duurzaam onderhouden en beheren. Met goed beheer wordt de kwaliteit van gemeentelijke gebouwen (kapitaal) bewaakt en kosten die nodig zijn om het vastgoed in conditie te houden inzichtelijk gemaakt. 

Kwaliteit (toelichting)

Van ieder pand is een DMJOP (duurzaam meerjarig onderhoudsplan) opgesteld. Hierin wordt voor een periode van 10 jaar vooruitgekeken naar de onderhoudswerkzaamheden. Per jaar wordt vervolgens een jaarplan opgesteld waarin de onderhoudswerkzaamheden die voor dat jaar gepland staan, zijn opgenomen. Deze jaarplannen worden gedurende het jaar uitgevoerd. Als gemeente onderhouden we het merendeel (90%) van ons vastgoed in onderhoudscategorie "B". In deze onderhoudscategorie worden alle noodzakelijke en conditieafhankelijke onderhoudsmaatregelen tezamen met preventieve onderhoudsmaatregelen over een periode van een aantal jaren zo veel mogelijk samengevoegd in één periodieke integrale onderhoudsbeurt. Hierbij zijn tevredenheid van gebruikers en het voorkomen van kapitaalvernietiging de belangrijkste argumenten. Voor gebouwen waarvan we nog niet weten wanneer deze worden afgestoten, maar wel dat ze op termijn worden afgestoten (of gerenoveerd moeten worden), kiezen wij voor de onderhoudscategorie “C”. Gebouwen die op korte termijn worden gesloopt, bekrachtigd met een collegebesluit, worden onderhouden volgens onderhoudsstrategie “D”. 

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.3 Verduurzamen maatschappelijk vastgoed

Terug naar navigatie - 8.1.3 Verduurzamen maatschappelijk vastgoed

Omschrijving (toelichting)

In het raadsprogramma (dRaad) is de ambitie uitgesproken dat onze eigendommen (gebouwen, wagen- en machinepark) zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk in 2030, verduurzaamd zijn. Nederland moet energiezuiniger worden. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de energietransitie waarin de overgang naar een energie neutrale samenleving centraal staat. Naast de voorbeeldrol die we in dit kader hebben, bestaat ook de wettelijke verplichting om de gemeentelijke vastgoedportefeuille te verduurzamen. 

Kwaliteit (toelichting)

Het verduurzamen van de vastgoedportefeuille is een langdurige en omvangrijke opgave die we stapsgewijs uitvoeren. Op basis van de uitgangspunten in de Routekaart verduurzamen maatschappelijk vastgoed stellen we jaarlijks een uitvoeringsplan op waarin 10 accommodaties geselecteerd worden voor verduurzaming. Op 7 maart 2024 heeft uw raad het uitvoeringsplan voor 2024 vastgesteld. Het verduurzamen van deze accommodaties wordt projectmatig opgepakt.

Met monitoring wordt duidelijk of een maatregel het gewenste effect heeft of dat we iets moeten bijstellen. We krijgen beter inzicht in het energieverbruik, wat ook tot extra inzichten en besparingspotentieel kan leiden. Om goed te kunnen monitoren zal een speciaal duurzaamheidsdashboard ingericht worden. Dit dashboard wordt gebruikt om de voortgang van het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen bij te houden. Naast het energieverbruik, de opbrengst van zonne-energiesystemen en de gerealiseerde verduurzamingsmaatregelen, zal ook de CO2-reductie inzichtelijk worden.

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.4 Nieuw integraal omgevingsplan

Terug naar navigatie - 8.1.4 Nieuw integraal omgevingsplan

Omschrijving (toelichting)

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Vanaf dat punt zijn alle (circa 900) bestemmingsplannen, enkele verordeningen en ‘Bruidsschatregels’ van het Rijk ons omgevingsplan. We hebben tot 1-1-2032 de tijd om deze tijdelijke onderdelen om te vormen tot een integraal omgevingsplan. Hiermee maken we de omslag naar het werken onder de Omgevingswet. Het vooruitzicht is dat de dienstverlening bij o.a. vergunningverlening daardoor zal verbeteren.

Kwaliteit (toelichting)

  • In december 2024 wordt het transitieplan vastgesteld door het college met een Raadsinformatiebrief om de gemeenteraad hierover te informeren
  • Het opvullen van gebieden beginnen we door in 2025 de procedure voor een gebiedsgerichte transitiewijziging voor een klein representatief gebied in het stedelijk gebied te hebben gestart en de procedure voor een gebiedsgerichte transitiewijziging in het landelijk gebied te hebben gestart. In de jaren daarna komt er steeds een groter gebied bij totdat we in 2032 een gebiedsdekkend omgevingsplan hebben.
  • Voor thematisch transitiewijzigingen beginnen we in 2025 met thema’s die onze dienstverlening en uitvoering van vastgesteld beleid verbeteren, waarvoor we ten minste 1 omgevingsplanwijziging hebben vastgesteld. In de jaren daarna pakken we de overige thematische onderdelen op uit het tijdelijke deel van het omgevingsplan zoals de verwerking van instructieregels van het Rijk, de Bruidsschat of lokale verordeningen.

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.5 Ontwikkelingen afstemmen op de unieke kwaliteiten van het gebied

Terug naar navigatie - 8.1.5 Ontwikkelingen afstemmen op de unieke kwaliteiten van het gebied

Omschrijving (toelichting)

Vrijwel elk gebied elke gebied heeft bijzondere kwaliteiten. Fysiek zoals bijvoorbeeld een bijzondere bodemstructuur, natuurelementen en cultureel erfgoed of sociaal maatschappelijk zoals bijvoorbeeld een hechte gemeenschap. Ook de meer onzichtbare geschiedenis van een gebied (verhalen en anekdotes) behoren tot de gebiedskwaliteiten. We willen ontwikkelingen graag afstemmen op de unieke kwaliteiten van een gebied. Ook is het belangrijk kwaliteit toe te voegen.

Kwaliteit (toelichting)

  • Vaststelling Nota uiterlijk van bouwwerken (vervanging welstandsnota)
  • Start opstelling Visie bebouwingsconcentraties (na vaststelling van de Visie Vitaal Landelijk Gebied)

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.6 Natuur beschermen en uitbreiden en biodiversiteit versterken

Terug naar navigatie - 8.1.6 Natuur beschermen en uitbreiden en biodiversiteit versterken

Omschrijving (toelichting)

We gaan verder met de uitvoering van het Werkprogramma Natuurvisie 2024-2030.  Een van de speerpunten is en blijft de aanleg van nieuwe natuur en landschapselementen. Het streven is 400 ha nieuwe natuur. Hiervoor is een Plan van Aanpak gemaakt. Het Werkprogramma bevat ook diverse projecten die insteken op het bevorderen van de biodiversiteit, o.a. door ecologisch bermbeheer, een groenportaal inrichten en het actualiseren van diverse beheerplannen . In 2025 monitoren we zowel de biodiversiteit als de basiskwaliteit Natuur.

Kwaliteit (toelichting)

  • 66 Ha natuurontwikkeling in 2025;
  • 22.000 Aantal bomen in 2025;
  • Toename (aantal/percentage) soortenrijkdom (biodiversiteit): in 2024 is de nulsituatie bepaald. Jaarlijks (in 2025 voor het eerst) wordt de biodiversiteit gemeten en geanalyseerd. 

Wat gaan we daarvoor doen?

8.1.7 Bewaren en beleven van erfgoed, monumenten & archeologie

Terug naar navigatie - 8.1.7 Bewaren en beleven van erfgoed, monumenten & archeologie

Omschrijving (toelichting)

We hechten waarde aan ons erfgoed en vinden hierin de sporen uit het verleden. Zowel boven als onder de grond. Het vertelt meer over waar we vandaan komen en wie we zijn: het is onze identiteit. Het is van groot belang dat we dit erfgoed goed bewaren. Maar, we willen meer dan dat. We zetten sterk in op het beleven, ontwikkelen en verbinden. Geen statisch plan voor erfgoed, maar een dynamisch en continu proces. Het uitvoeren van deze ambities kunnen we het beste doen door kennis te delen, ideeën te ontwikkelen en deze weer in onze kernen uit te voeren. 

Kwaliteit (toelichting)

  • Aanwijzen monumenten/beschermde beeldbepalende panden (naar verwachting 150)
  • Archeologiebeleid verankeren in omgevingsplan en definities concretiseren
  • Standaard programma van eisen proefsleuven opstellen

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Bedragen x €1.000
Exploitatie Realisatie 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Lasten
8. VHROSV
8.1 RUIMTELIJKE ORDENING -7.667 -12.742 -6.555 -6.359 -6.124 -6.073 -6.074
Baten
8. VHROSV
8.1 RUIMTELIJKE ORDENING 4.238 7.651 1.069 1.023 891 841 845

Toelichting - Wat mag het kosten (Begroting 2024 - Begroting 2025)?

Terug naar navigatie - Toelichting - Wat mag het kosten (Begroting 2024 - Begroting 2025)?

Toelichting belangrijkste verschillen tussen begroting 2024 en begroting 2025 > € 100.000

Bedragen x € 1.000

Onderwerp Omschrijving Voor- of nadeel Bedrag
Lasten      
Loonkosten De toerekening van de loonkosten worden bij elke begroting geactualiseerd en toegerekend aan de beleidsvelden. Dit heeft geen gevolgen voor het begrotingssaldo, maar de actualisatie zorgt wel voor een afwijking in het vergelijk tussen de jaren. Nadeel 590
Woonwagenstandplaatsen Vanaf 2025 is een budget geraamd voor de organisatorische uitgaven realisatie woonwagenstandplaatsen. Nadeel 120
Uitvoeringsplan St. Anthonis In 2024 zijn projecten uit het uitvoeringsplan afgerond.   Voordeel 470
Subsidies In 2024 zijn subsidies begroot voor aanpak isolatie, energie-armoede, gebiedsontwikkelingen, regiodeal huisvesting aandachtsgroepen. Zie ook baten. Voordeel 6.600
Transitie en vitaal buitengebied/landbouw Vanaf 2024 is voor de transitie en vitaal buitengebied structureel geraamd. Het incidentele budget voor dit onderwerp werd om deze reden niet meer geraamd in de begroting 2025.  Nadeel 200
Baten      
Subsidies In 2024 zijn te ontvangen subsidies begroot voor aanpak isolatie, energie-armoede, gebiedsontwikkelingen, regiodeal huisvesting aandachtsgroepen. Zie lasten.  Nadeel 6.600

 

Toelichting - Wat mag het kosten (Realisatie 2023 - Begroting 2025)?

Terug naar navigatie - Toelichting - Wat mag het kosten (Realisatie 2023 - Begroting 2025)?

Toelichting belangrijkste verschillen tussen realisatie 2023 en begroting 2025 > € 100.000

Bedragen x € 1.000

Onderwerp Omschrijving Voor- of nadeel Bedrag
Lasten      
Loonkosten De toerekening van de loonkosten worden bij elke begroting geactualiseerd en toegerekend aan de beleidsvelden. Dit heeft geen gevolgen voor het begrotingssaldo, maar de actualisatie zorgt wel voor een afwijking in het vergelijk tussen de jaren. Nadeel 1.110
Faciliterend grondbeleid Bij faciliterend grondbeleid worden op basis van overeenkomsten (met de gemeente), door  ontwikkelaars bouwplannen gerealiseerd. Deze ontwikkelaars dragen de kosten voor de gemeentelijke inzet, zoals maken van bestemmingsplannen, voorbereiding en aanpassing openbare ruimte. Hiervoor nemen we vooraf een raming op, maar de werkelijkheid kan hiervan afwijken. Het jaar 2023 laat dus de werkelijke lasten zien, terwijl in de begroting 2025 nog een globale raming is opgenomen.   Voordeel 850
Bijdrage ruimtelijke kwaliteit In 2023 is de storting in de voorziening ruimtelijke kwaliteit (vanuit Anterieure Overeenkomsten) hoger. Deze inkomsten zijn afhankelijk van de gesloten overeenkomsten en worden bijgesteld op basis daarvan. Zie ook baten. Voordeel 2.300
Transitie en vitaal buitengebied/landbouw

In 2023 waren nog geen uitgaven voor deze onderwerpen.

Nadeel 950
Implementatie Omgevingswet De Omgevingswet is per 1-1-2024 ingevoerd. Er is een incidenteel implementatiebudget, o.a. gevoed door bijdragen vanuit de algemene uitkering. Het restant budget wordt op basis van voortgang van het project, bij de jaarrekening (op basis van voorstel bij de jaarrekening) overgeheveld. Het is niet meerjarig geraamd.  Voordeel 200
Omgevingsplan In 2025 start het project omgevingsplan.  Nadeel 170
Baten      
Voorziening ruimtelijke kwaliteit In 2023 is de storting in de voorziening ruimtelijke kwaliteit (vanuit Anterieure Overeenkomsten) hoger. Deze inkomsten zijn afhankelijk van de gesloten overeenkomsten en worden bijgesteld op basis daarvan. Zie lasten. Nadeel 2.300
Mutatie reserve Tegenover uitgaven in 2023 (uitvoeringsplan St. Anthonis) staat een inkomst uit de reserve. In 2025 is deze inkomst uit de reserve niet meer geraamd. Dit op basis van de voortgang van de projecten.  Nadeel 300
Subsidies Betreft saldi van subsidies. Saldi worden op basis van voortgang bij de jaarrekening, op basis van besluitvorming overgeheveld. Nadeel 500

 

8.2 Bouwen en wonen

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

8.2.1 Oplossen tekort aan (betaalbare) woningen

Terug naar navigatie - 8.2.1 Oplossen tekort aan (betaalbare) woningen

Omschrijving (toelichting)

We willen de juiste woningen op de juiste plek realiseren voor alle doelgroepen. We zetten in op uitbreiding van onze woningvoorraad met 6.555 woningen tussen 2023 en 2040. Daaronder ook begrepen de uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen naar 53 ultimo 2028). 

Kwaliteit (toelichting)

  • 4.181 woningen tot en met 2030 (goedkope koop tot 278.000* euro (15%); sociale huur tot 879,66* euro (liberalisatiegrens) per maand (30%); betaalbare koop (tussen 278.000 euro en 390.000* euro) en/of middeldure huur (tussen 879,66 euro en 1.123* euro) (25%); vrije sector (maximaal 30%).
  • 2.319 woningen tussen 2031 en 2040 (goedkope koop tot 278.000* euro (15%); sociale huur tot 879,66* euro (liberalisatiegrens) per maand (30%); betaalbare koop (tussen 278.000 euro en 390.000* euro) en/of middeldure huur (tussen 879,66 euro en 1.123* euro) (25%); vrije sector (maximaal 30%).

Wat gaan we daarvoor doen?

8.2.2 Initiatiefnemers faciliteren om hun initiatieven en bouwplannen te kunnen realiseren

Terug naar navigatie - 8.2.2 Initiatiefnemers faciliteren om hun initiatieven en bouwplannen te kunnen realiseren

Omschrijving (toelichting)

We faciliteren initiatiefnemers om initiatieven en bouwplannen te kunnen realiseren. Dit doen we door met ze mee te denken over mogelijkheden. Samen kunnen we dan prioritaire opgaven realiseren, zoals het zorgen voor voldoende en geschikte woningen en de transitie van het landelijk gebied. Tegelijkertijd is het belangrijk dat belangen van omwonenden worden beschermd. We zoeken naar een balans in het beschermen én benutten van de fysieke leefomgeving. 

Kwaliteit (toelichting)

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Bedragen x €1.000
Exploitatie Realisatie 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026 Begroting 2027 Begroting 2028 Begroting 2029
Lasten
8. VHROSV
8.2 BOUWEN EN WONEN -26.354 -29.021 -19.410 -13.361 -9.365 -9.366 -9.365
Baten
8. VHROSV
8.2 BOUWEN EN WONEN 25.798 27.692 18.740 12.752 8.754 8.754 8.754

Toelichting - Wat mag het kosten (Begroting 2024 - Begroting 2025)?

Terug naar navigatie - Toelichting - Wat mag het kosten (Begroting 2024 - Begroting 2025)?

Toelichting belangrijkste verschillen tussen begroting 2024 en begroting 2025 > € 100.000

Bedragen x € 1.000

Onderwerp Omschrijving Voor- of nadeel Bedrag
Lasten      
Loonkosten De toerekening van de loonkosten worden bij elke begroting geactualiseerd en toegerekend aan de beleidsvelden. Dit heeft geen gevolgen voor het begrotingssaldo, maar de actualisatie zorgt wel voor een afwijking in het vergelijk tussen de jaren. Nadeel 2.100
Grondexploitaties woningbouw Op grond van de herijking van de grondexploitaties, bij de jaarrekening 2023,  zijn de ramingen meerjarig bijgesteld. Deze ramingen fluctureren per jaar.   Voordeel 11.400
Wet kwaliteitsborging bouwen (WKB) In 2024 is een incidenteel budget t.b.v. de invoering WKB opgenomen. Dit budget volgt uit een toevoeging aan de algemene uitkering.   Voordeel 250
Baten      
Grondexploitaties woningbouw Op grond van de herijking van de grondexploitaties, bij de jaarrekening 2023,  zijn de ramingen meerjarig bijgesteld. Deze ramingen fluctureren per jaar.   Nadeel 8.900

 

Toelichting - Wat mag het kosten (Realisatie 2023 - Begroting 2025)?

Terug naar navigatie - Toelichting - Wat mag het kosten (Realisatie 2023 - Begroting 2025)?

Toelichting belangrijkste verschillen tussen realisatie 2023 en begroting 2025 > € 100.000

Bedragen x € 1.000

Onderwerp Omschrijving Voor- of nadeel Bedrag
Lasten      
Grondexploitaties woningbouw Op grond van de herijking van de grondexploitaties, bij de jaarrekening 2023,  zijn de ramingen meerjarig bijgesteld. Deze ramingen fluctureren per jaar.   Voordeel

6.600

Loonkosten De toerekening van de loonkosten worden bij elke begroting geactualiseerd en toegerekend aan de beleidsvelden. Dit heeft geen gevolgen voor het begrotingssaldo, maar de actualisatie zorgt wel voor een afwijking in het vergelijk tussen de jaren. Nadeel 500
Woonwagens In 2023 heeft de verkoop/overdracht plaats gevonden van de woonwagens in Mill aan Mooiland. De boekwaarde van de woonwagens zijn in 2023 volledig afgeschreven (last) en daar staat een verkoopopbrengst (baat) in 2023 tegenover. Voordeel 1.100
Baten      
Woonwagens In 2023 heeft de verkoop plaats gevonden van de woonwagens in Mill aan Mooiland. De boekwaarde van de woonwagens zijn in 2023 volledig afgeschreven (last) en daar staat een verkoopopbrengst (baat) in 2023 tegenover. Nadeel 1.100
Grondexploitaties woningbouw Op grond van de herijking van de grondexploitaties, bij de jaarrekening 2023,  zijn de ramingen meerjarig bijgesteld. Deze ramingen fluctureren per jaar.   Nadeel 5.800

 

8.3 Investeringen

8.4 Beleidskaders

8.5 Beleidsindicatoren