3. Onderhoud kapitaalgoederen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen geeft een dwarsdoorsnede van de begroting. Lasten van onderhoud komen op diverse programma’s voor. Met het onderhoud van kapitaalgoederen is een substantieel deel van de begroting gemoeid.

Het betreft onderhoud van kapitaalgoederen voor:

  • Wegen
  • Openbare verlichting
  • Groen en Spelen
  • Riolering
  • Gebouwen
  • Civiele objecten

In deze paragraaf wordt ingegaan op het beleidskader, het uit het beleid voortvloeiende financiële consequenties en de vertaling van de financiële consequenties in de begroting.

Openbare ruimte

Terug naar navigatie - Openbare ruimte

De openbare ruimte wordt intensief gebruikt en is steeds belangrijker als ontmoetings- en verblijfsplek. De gebruikers van deze openbare ruimte verwachten dat deze aantrekkelijke is en aansluit op de behoeften.  

We staan voor een complexe opgave om de groeiende druk op onze wegen, pleinen en parken op een duurzame en zo kostenefficiënte wijze in te richten en te beheren. De grote vraagstukken zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, grondstoffenschaarste en gezondheid hebben een sterke relatie met het beheer van de openbare ruimte.

De komende decennia staat ook de nieuwe gemeente Land van Cuijk voor grote vervangingsopgaven. De grootste groei van de dorpen vond plaats in de naoorlogse periode. Veel gebouwen, infrastructuur en beplantingen uit die tijd moeten worden vernieuwd of vervangen. Deze vervangingsopgave is een grote kans voor vernieuwing en de verbinding met opgaven als energie -en warmtetransitie en bijdragen aan een klimaatadaptieve leefomgeving.

De kwaliteit van de openbare ruimte, en daarmee ook het beheer, is van groot belang voor de lokale economie en de leefbaarheid in de kernen. Deze kwaliteit is middels het IBOR-plan in 2023 vastgesteld, in het kader van het harmoniseren van de diverse beheer- en beleidsplannen. 

Wegen

Terug naar navigatie - Wegen

In 2023 is het beheerplan wegen, als onderdeel van het integrale beheerplan (IBOR), vastgesteld. Het kwaliteitsniveau waar volgens gewerkt wordt betreft niveau B, met uitzondering van de centrumgebieden, waar A-niveau geldend is.

Op basis van de gehouden globale visuele inspectie, als nulmeting, is het beheerplan opgesteld en vastgesteld.

We richten ons verder op een integrale aanpak om zoveel mogelijk werk met werk te kunnen maken. Denk daarbij aan combinatie met rioleringswerkzaamheden, verbeteren bereikbaarheid en verkeersveiligheid, werkzaamheden nutsbedrijven en woningbouwprojecten. 

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting

In 2023 is het beheerplan openbare verlichting, als onderdeel van het integrale beheerplan (IBOR), vastgesteld. 

Het beheerplan voorziet de komende jaren in onderhoud aan de bestaande openbare verlichting, maar zeker ook in het verder verduurzamen van de verlichting door de verouderde armaturen te vervangen door LED-verlichting. Daarnaast wordt de verlichting in de nachtelijke uren gedimd volgens een vastgesteld dimregime. 

Openbaar Groen en Spelen

Terug naar navigatie - Openbaar Groen en Spelen

In 2023 zijn de beheerplannen groen en speelvoorzieningen, als onderdeel van het integrale beheerplan (IBOR), vastgesteld. Voor wat betreft groen wordt gewerkt volgens kwaliteitsniveau B, met uitzondering van de centrumgebieden, hier is A-niveau geldend. Voor de speelvoorzieningen geldt dat de objecten schoon, heel en veilig moeten zijn.

Vanuit de beheerplannen wordt uitvoering gegeven aan het dagelijks onderhoud aan het groen en aan de speelvoorzieningen, maar ook aan het vervangen (reconstructie) van groen en het vervangen van speelvoorzieningen. Bij de vervangingsopgave wordt ingezet op het combineren van werkzaamheden door een integrale aanpak. Te denken valt hierbij aan vervanging riolering en wegen of het inzetten op klimaatadaptieve maatregelen.

Gebouwen

Terug naar navigatie - Gebouwen

In 2023 is het beheerplan gemeentelijk vastgoed vastgesteld. Het beheerplan voorziet de komende jaren in het onderhoud van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Aansluitend is gestart met de inventarisatie van de beschikbare meerjaren onderhoudsplanningen (MJOP's) van de gemeentelijke accommodaties en zijn reeds verschillende MJOP's geactualiseerd. Tot slot is de routekaart verduurzaming maatschappelijk vastgoed door uw raad vastgesteld. 

Riolering

Terug naar navigatie - Riolering

In 2023 is het water- en rioleringsprogramma (WRP) voor de gemeente Land van Cuijk opgesteld en vastgesteld door de raad. In dit plan is vastgelegd hoe we ervoor zorgen dat we aan de (water)zorgplichten voldoen, welke kosten ermee zijn gemoeid en welke inzet van financiële en personele middelen hiervoor nodig is. De speerpunten voor de komende planperiode zijn H2S-bestrijding en het op orde brengen van de data. Volledige en juiste data is voorwaarde om regenwatervisies per kern te kunnen opstellen en hydraulische berekeningen te kunnen doorvoeren voor de kernen waar nog geen stresstest/wateroverlast-berekening voor is gemaakt.

Civiele objecten

Terug naar navigatie - Civiele objecten

In 2023 is het beheerplan civiele objecten, als onderdeel van het integrale beheerplan (IBOR), vastgesteld. Voor de civiele objecten (bruggen, viaducten, tunnels, etc.) geldt dat deze schoon, heel en veilig moeten zijn.

De basis voor het beheerplan civiele objecten was een globale visuele inspectie, welke inzicht heeft gegeven in de staat van de de objecten. Vanuit het beheerplan is klein onderhoud uitgevoerd en zijn de voorbereidingen gestart om een aantal civiele objecten te gaan vervangen in 2024.