Terug
Meer inclusief en passend onderwijs realiseren

Kwaliteit (toelichting)
Om inclusiever onderwijs en kinderopvang mogelijk te maken zijn is er in 2023 gestart met het opstellen van een plan door de samenwerkingsverbanden passend onderwijs en de schoolbesturen voor primair- en voortgezet onderwijs. De gemeente faciliteert en stimuleert dit en bekostigt een aantal projecten. Dit krijgt in 2024 verder vorm. Verder zijn er concreet de volgende resultaten geleverd in 2023 om inclusiever onderwijs mogelijk te maken:
- Passende Kinderopvang is gestart in Q4 2023.
- De gerealiseerde jonge kind groepen en passende kinderopvang zorgen voor een vroegtijdige inzet van passend onderwijs.
- Er is op drie extra middelbare scholen voor speciaal onderwijs binnen het samenwerkingsverband passend onderwijs capaciteitsfinanciering ingezet voor zorg binnen het onderwijs, waaronder de Mikado school.
- M.b.t. onderwijshuisvesting is in het IHP opgenomen dat de gemeente extra m2 financiert om inclusiever onderwijs mogelijk te maken. Daarnaast is er een toetsingskader ontwikkeld voor het onderwijs om aanspraak te kunnen maken op de extra m2.
- M.b.t. leerlingenvervoer is er een aangepaste verordening vastgesteld die maatwerk (/passend onderwijs) mogelijk maakt. Meer leerlingen maken gebruik van een passend onderwijsaanbod, ook wanneer dit de verder gelegen school is. Vanuit leerlingenvervoer wordt ook leerlingenvervoer bekostigd voor de voltijds onderwijsarrangementen in het basisonderwijs zoals de jonge kind groep en het voortgezet onderwijs (b.v. Flexcollege). Aantallen leerlingen die gebruik maken van de verruimde mogelijkheden van het leerlingenvervoer om onderwijs te volgen (op advies van het samenwerkingsverband, via de hardheidsclausule of anderzins maatwerk) zijn als volgt: totaal 44 leerlingen voor schooljaar 2022-2023 en voor schooljaar 2023-2024 (t/m februari) 64. De samenwerking met de samenwerkingsverbanden passend onderwijs is hierin sterk verbeterd en als gemeente zijn we met de maatwerkmogelijkheden in de verordening een voorbeeld voor andere gemeenten.
Tijd (toelichting)
Uitvoering is gebeurd volgens het uitvoeringsprogramma Kansrijk Opgroeien. Voor de ontwikkelingen richting inclusiever onderwijs zijn schoolbesturen en samenwerkingsverbanden primair aan zet. Als gemeente faciliteren en stimuleren we dit, maar hebben we niet alle controle over de planning.