Opgave Transitie Landelijk Gebied

De ontwikkelingen in de agrarische sector, in combinatie met nieuwe ruimteclaims voor duurzame energie, economie, klimaat(adaptatie), natuur en biodiversiteit, woningbouw, de wens om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te versterken en de toeristische beleving te vergroten, vormen aanleiding voor een ingrijpende transitie van het landelijk gebied. Deze transitie is één van de prioritaire opgaven voor de gemeente. De gemeenteraad heeft in het raadsprogramma een duidelijke ambitie geformuleerd: “De raad wil invulling geven aan een vitaal en duurzaam landelijk gebied. In dat gebied blijft ruimte voor vitale landbouw met een goed economisch perspectief voor ondernemingen die ook werken aan een gezonde leefomgeving”.
We geven hier richting aan door opgave gericht te werken, door het zoeken naar synergie, meekoppelkansen en het verbinden van activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van natuur, landbouw en klimaat, die zowel binnen als buiten het gemeentehuis plaatsvinden. We zijn binnen de landelijke en provinciale kaders op zoek naar kansen en perspectief. Om richting te geven aan deze opgave stellen we een Visie vitaal landelijk gebied op.
Kwaliteit (toelichting)
De "Visie Vitaal landelijk gebied" is een bouwsteen voor de omgevingsvisie en wordt opgesteld in samenwerking met diverse partijen. Met onder andere de ZLTO, de Milieuvereniging en het Waterschap worden hierover op ambtelijk en bestuurlijk niveau regelmatig gesprekken gevoerd. De gemeenteraad is tijdens een aantal raadsavonden geïnformeerd over de voortgang en aanpak van dit proces.
Parallel aan deze visie werken we aan een perspectief voor de landbouw en een uitvoeringsplan voor de transitie. In de visie Vitaal landelijk gebied is het perspectief op de landbouw, de natuurvisie en de visie(s) op het gebied van energie en duurzaamheid integraal tegen elkaar afgewogen.
Tijd (toelichting)
In 2023 hebben we:
- Een aantal raadsbijeenkomsten georganiseerd;
- Een kernklankbordgroep opgericht waarin we samen met maatschappelijke partners als ZLTO, de Milieuvereniging Land van Cuijk en het Waterschap samenwerken op belangrijke thema’s zoals bijvoorbeeld geur, stikstof en de totstandkoming van een landbouw perspectief;
- Ervoor gezorgd dat we zowel bestuurlijk als ambtelijk in de regio een leidende positie innemen op een aantal strategische onderwerpen. Bijvoorbeeld bij het programma NOVEX de Peel en de regionale kopgroep transitie landbouw;
- Het speelveld in kaart gebracht en een bureau geselecteerd om met ons een visie en een programma te maken.