Kwaliteit (toelichting)

Een zeer belangrijke basis is in 2023 gelegd voor de samenwerking op (preventieve) jeugdhulp, onderwijs en kinderopvang. Namelijk de handen ineen met alle partners die in onze gemeente in de basis rond het kind en gezin staan. Dit is vastgelegd in de gezamenlijke doelen, die de basis vormen van de beleidsnota Kansrijk Opgroeien, en in de samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst is getekend door alle schoolbesturen en samenwerkingsverbanden in het Land van Cuijk (primair- voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs), door alle kinderopvangorganisaties die VVE aanbieden, door de GGD, Sociom, Biblioplus, RBL BNO en onszelf als gemeente en het CJG. 

Een aantal concrete resultaten op het gebied van samenwerking (preventieve) jeugdhulp, onderwijs en kinderopvang die uit deze nota en samenwerking voort zijn gevloeid in 2023: 

CJG op school: Op iedere school is een jeugdconsulent (CJG) fysiek aanwezig en laagdrempelig benaderbaar. De uren verschillen per school op basis van leerlingaantal en geschatte problematiek. Uit de eerste evaluatie blijkt dat de samenwerking tussen onderwijs en CJG is versterkt en effectiever is. Er wordt meer gezamenlijk opgetrokken bij vraagstukken. Er zijn korte lijnen. Bij “de Poort” (aanmeldingsloket van het CJG) zijn er bijna geen aanmeldingen meer vanuit scholen.  De vragen van ouders hebben voornamelijk betrekking op: eten, slapen, structuur bieden, kinderen die zich moeilijk kunnen uiten (boosheid, frustratie, prikkelgevoeligheid), onzekere ouders, etc. Op iedere basisschool is een inloopmoment. Er zijn gesprekken met de jeugdige, ouders en professionals. Er worden meer (klassikale) trainingen gegeven in het speciaal onderwijs. Bij het speciaal onderwijs zien we minder/nauwelijks contact met ouders. De toegekende uren zijn toereikend.

Jongerenwerk op school: Op alle VO scholen is jongerenwerk aanwezig. Het aantal uur verschilt per school en is afhankelijk van de schoolgrootte. Dit verloopt goed. Scholen betalen zelf extra om meer jongerenwerk op school in te kunnen zetten. Veel vraagstukken zijn gericht op opleiding, sociaal netwerk en sociale vaardigheden en gedrag. Contacten (leerlingen) zonder hulpvraag: 3172 (Cuijk), 2630 (Grave), 1946 (Mill), 1808 (Metameer Boxmeer), 1893 (Stevensbeek), 255 (PRO), 1689 (Elzendaal). Contacten (leerlingen) met hulpvraag: 63 (Cuijk), 10 (Grave), 3 (Metameer Boxmeer), 5 (Stevensbeek), 1 (PRO)

Lichte opvoedondersteuning: Vanuit de middelen Nationaal Programma Onderwijs is de GGD gestart met een pilot collectieve lichte opvoedondersteuning 0-4 jaar. Er zijn themabijeenkomsten georganiseerd en er is gestart met een online oudercursus Ouders Inc. 

CJG-GGD: De samenwerking tussen het CJG en de GGD op school is verder versterkt. Samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd en de voortgang wordt periodiek besproken.

Capaciteitsfinanciering VO-VSO: We zijn betrokken bij een pilot samen met de gemeenten uit het Rijk van Nijmegen om op drie scholen de zorg binnen onderwijs (ZBO) middels een capaciteitsfinanciering gezamenlijk te bekostigen. Dat wil zeggen dat we de zorg gebundeld inkopen in plaats van via individuele beschikkingen. Het betreft voor leerlingen uit onze gemeente met name de Mikadoschool.

Tijd (toelichting)

Uitvoering is gebeurd volgens het uitvoeringsprogramma Kansrijk Opgroeien.