• Stimuleren en faciliteren van actieve mobiliteit, fietsen of lopen
  • We haken aan bij regionale en provinciale stimuleringsprogramma’s , o.a. Sjees en Smartway-Z. Deze programma's richten zich op stimulering van ander gedrag van bewoners en werknemers in de gemeente, fietsen i.p.v. autorijden. Onderdeel van deze campagnes is de benadering van werkgevers, om gezond woon-werkverkeer te faciliteren en stimuleren.
  • Naast kennis en gedragscampagnes zijn er ook aanpassingen en aanvullingen nodig op de faciliteiten voor fietsers. De regionale opgave en ook voor onze gemeente is te investeren in het aanleggen van bredere en toegankelijkere (door)fietspaden en het aanpassen het van bestaande fietspaden.
  • Hiervoor zijn middelen gereserveerd om in aanmerking te kunnen komen cofinanciering, vanuit regio, provincie of Rijk.
  • Voor een optimale inzet van de gereserveerde middelen is een combinatie mogelijk met de inzet van middelen voor de projectoverstijgende voorzieningen/ bereikbaarheid dorpen en voorzieningen

Kwaliteit (toelichting)

Jaarlijks wordt verantwoording afgelegd door middel van een rapportage over de uitgevoerde acties en besteding van de middelen.  
Belanghebbenden hebben op meerdere momenten inbreng kunnen leveren voor het opstellen van de visie. Conform de wens van de raad worden belanghebbenden op passende wijze betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van projecten uit het uitvoeringsprogramma.

Tijd (toelichting)

In december 2023 stelt de gemeenteraad de mobiliteitsvisie vast, in het eerste of tweede kwartaal stelt de gemeenteraad het uitvoeringsprogramma vast. Daarna wordt het programma gefaseerd uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbare middelen, capaciteit en urgentie. De looptijd van de visie is tot 2040.